Reteaua Corect

Ministerul Muncii: In bugetul pe 2014 sunt prevazute 220 milioane lei pentru plata pensiilor

Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat pe anul 2014 prevede suma de 219,567 milioane lei in vederea platii drepturilor rezultate din aplicarea Deciziei Curtii Constitutionale nr. 437/2013 privind recalcularea pensiilor acordate in perioada 2011 - 2013, precizeaza Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice (MMFPSPV), informeaza Agerpres.

Sursa imagine: cotidianul.ro

Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta, publicat miercuri pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pensiile acordate in perioada 2011 - 2013 vor fi recalculate in baza unor indici de corectie de 1,12 si, respectiv 1,7, iar drepturile de pensie rezultate in urma aplicarii acestor indici se cuvin incepand cu data de 7 noiembrie 2013. 

De prevederile acestui proiect de ordonanta vor beneficia aproximativ 247.000 de persoane, iar drepturile banesti reglementate de respectivul document se achita in anul 2014, informeaza MMFPSPV. 

Pentru persoanele care au iesit la pensie in perioada 1 ianuarie 2011 - 31 decembrie 2011 inclusiv, indicele de corectie care seaplica punctajelor medii anuale determinate va fi de 1,12. Pentru cei care au iesit la pensie in anul 2012, noul indice de calcul va fi de 1,7, similar celui care se va aplica si la calculul drepturilor pentru persoanele care au iesit la pensie in perioada 1 - 22 ianuarie 2013. 

Indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata la data inscrierii initiale la pensie. 

La data de 6 noiembrie 2013, Curtea Constitutionala a Romaniei a aratat ca dispozitii ale OUG nr. 1/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice sunt neconstitutionale, deoarece au efecte retroactiveevidente, contrare prevederilor Constitutiei. Decizia Curtii a fost publicata in Monitorul Oficial in 7 decembrie. 

Prevederile OUG 1/2013 declarate neconstitutionale stabilesc: "(2) Indicele de corectie prevazut la alin. (1) se aplica si punctajelor medii anuale calculate pentru persoanele ale caror drepturi de pensie s-au deschis incepand cu luna ianuarie 2011. (3) In situatia persoanelor prevazute la alin. (2), indicele de corectie se aplica asupra punctajului mediu anual cuvenit sau aflat in plata in luna intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta". 

La 6 noiembrie 2013, Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a declarat ca pensionarii din ultimii aproape trei ani vor primi bani in plus, in conditiile in care coeficientii aferenti anilor 2011 si 2012 sunt mai mari decat cei din 2013. 

'Pentru o persoana care a depus dosarul in ianuarie 2011 se vede care este punctajul mediu anual, se inmulteste cu coeficientul si rezulta o pensie. Aceasta se compara cu cea care s-a calculat cand s-a acordat coeficientul 1,06 si diferenta o sa i se acorde. Se vor da bani inapoi, iar pensiile vor creste in functie de punctajul fiecarui dosar', a precizat ministrul Muncii si a adaugat ca pensionarul 'in functie de suma pe care a primit-o, va primi diferenta. Daca a primit 40 de lei in plus in 2013 cand s-a acordat pentru prima data acest coeficient de corectie, va mai primi inca 40 de lei'.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.