Reteaua Corect

Marius Ghenea: Mare grijă la orice amânare la plata ratelor, să nu fie capcană!

Scris de newsreporter in 29 martie 2020 la 11:42, in Business. 701 vizualizari Intra in discutie Taguriamanare, banci, capcana, coronavirus, marius ghenea, rate shortlinkhttp://crct.ro/nvSV

Omul de afaceri Marius Ghenea, partener în fondul de investiții 3TS Capital, se arată mai degrabă sceptic față de facilitatea guvernamentală care va permite persoanelor fizice și firmelor să-și amâne ratele la bănci până la 9 luni, ca urmare a situației coronavirus COVID-19, și îi sfătuiește pe antreprenori să fie atenți la orice amânare de plată de acest fel, scrie startupcafe.ro.

„Un sfat pentru antreprenori: aveți mare grijă care sunt exact condițiile pentru orice amânare la plată, indiferent că este <<oferită>> de guvern sau discutată direct cu băncile, companiile de leasing, proprietarii de spații de la care închiriem etc.

Uneori aceste amânări la plată sunt de fapt niște capcane, pentru că mai bine platim acum, daca avem resurse, decât să amânăm totul pentru încă 6-9 luni, pentru anul viitor, când s-ar putea să avem cu toții mult mai multe datorii care să ne doboare, sub presiunea lor, dacă se acumulează în timp.

În același timp, încercați să păstrați cash pentru cheltuielile esențiale, pentru că prezervarea cash-ului rămâne totuși prioritatea zero pentru noi toți, companii sau gospodării, în perioada imediat următoare”, a scris Marius Ghenea, recent, pe blogul său.

Marius Ghenea critică ordonanța de urgență de amânare a plății ratelor, în forma în care a fost prezentată de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, încă nepublicată în Monitorul Oficial:

  • „În primul rând, <<ușurarea<< pentru debitori este zero, de fapt este negativă, deoarece în perioada de amânare, se capitalizează dobânzile, deci intră în principal. Așadar vor fi plătite apoi <<dobânzi la dobânzi>> de către cei care au credite, iar pe total, plata va crește, nu va fi aceeași, în niciun caz nu va scădea”.
  • „Reglementarea actuală forțează cumva companiile și cetățenii să facă acum cereri, cât este stare de urgență, când încă nu știe mai nimeni exact care vor fi nevoile de cash în continuare, deci vor apărea cereri de impuls, care ar putea dezechilibra piața financiar-bancară fără motiv acum, când de fapt problema va fi una de termen mult mai lung”.

Citește toată analiza pe blocul lui Marius Ghenea...

Marius Ghenea (52 de ani) este unul dintre cei mai prolifici antreprenori în serie și manageri din România, cu o experiență de business de proape 3 decenii. Printre brandurile pe care le-a construit ca investitor și manager se numără: Flamingo Computers, Flanco, VikingProfil, PC Garage.

De asemenea, prin fondul de investiții Catalyst Romania (3TS Capital Partners), Marius Ghenea a investit în companii ca SmartBillSmart Dreamers, Omniconvert, Green Horse Games, Elefant.ro.

El este cunoscut și pentru rolul de jurat la emisiunea Arena Leilor, de la TVR, în care investea în afaceri ale unor antreprenori care concurau în sesiuni de pitching (un format de televiziune introdus de show-ul japonez Dragons’ Den, folosit acum și de Imperiul Leilor de la PRO TV).

Cum se vor putea suspenda ratele la bănci, ca urmare a situației coronavirus COVID-19

Firmele și persoanele fizice vor putea beneficia de suspendarea ratelor la bănci între o lună și 9 luni, în anumite condiții, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate, joi, de Guvern.

Sistemul explicat de ministrul Finanțelor, Florin Cîțu:

  • Vor putea recurge la suspendarea plății ratelor persoanele fizice și juridice care au calitate de împrumutat în contractele de credit. Se vor putea suspenda ratele pe o perioadă de până la 9 luni, dar nu mai mult de 31 decembrie 2020, la cererea debitorului.
  • Această facilitate va putea fi accesată doar de debitorii a căror situație a fost afectată direct sau indirect de pandemia COVIT-19.
  • O altă condiție este ca firmele sau persoanele fizice solicitante să nu aibă restanțe la momentul solicitării.
  • Cel mai târziu, aceste solicitări se vor putea face până la încetarea stării de urgență pe teritoriul României. Solicitarea se face prin sistem electronic, letric sau și prin telefon. Nu este nevoie de semnarea de acte adiționale.
  • Dobânda datorată de debitor corespunzătoarea sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent. Deci se vor adăuga creditului, dar se vor re-eșalona pe toată durata creditului. Excepție vor face creditele ipotecare, pentru care se plătește eșalonat până la maximum 5 ani.
  • Statul român a intervenit pentru a-i ajuta pe cei cu credite ipotecare: statul român garantează plata dobânzii capitalizate 100%, dar această dobândă trebuie plătită pe parcursul a cinci ani de la momentul suspendării.
  • În maximum 15 zile de la intrarea în vigoare vor fi publicate și normele de aplicare. „Eu cred că săptămâna viitoare vor fi gata și aceste norme și sper să fie operabile de săptămîna viitoare”.

Startupcafe.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.