Reteaua Corect

Manipularea de la SIF Banat Crişana a fost intenţionată

Scris de newsreporter in 10 august 2020 la 10:18, in Business. 391 vizualizari Intra in discutie Taguriaero, manipulare, sif banat crisana, van shortlinkhttp://crct.ro/nwuJ

Un ordin de cumpărare pentru o acţiune SIF Imobiliare (SIFI) la preţul de 520 de lei a fost afişat pe piaţa AERO, joi după amiază, ceea ce pune în lumina absurdului manipularea modului cum administratorul SIF Banat Crişana calculează Valoarea Activului Net (VAN).

Ordinul afişat joi intervine în mijlocul dezvăluirilor din ultimele zece zile făcute în ziarul BURSA, cu privire la manipularea uriaşă la care se dedă administratorul SIF Banat Crişana, care folosindu-se de pretextul câte unei tranzacţii cu câte o acţiune SIFI, raportează creşteri enorme (n.a. - fictive) ale Valorii Activului Net al SIF Banat Crişana, care acum au ajuns la peste un miliard de lei (circa 220 de milioane de euro).

Ultima tranzacţie cu o acţiune SIFI a avut loc pe 16 iulie, la preţul de 400 de lei.

Administratorul SIF Banat Crişana a căzut în propria capcană.

În cazul că este consecvent cu modul în care a calculat până acum, Valoarea Activului Net va creşte, pentru luna iulie, cu peste o jumătate de miliard de lei (peste o sută de milioane de euro) numai din proiecţia tranzacţiei de 400 de lei cu SIFI.

De la 3,5 miliarde de lei în lunile mai şi iunie, va sări la 4 miliarde de lei, în iulie, ceea ce a devenit problematic, pentru că acum toată lumea ştie cum scoate din pălărie astfel de cifre.

Publicul nu trebuie să mai dezlege şaradele înscrise cu litere minuscule în nişte NOTE obscure din nişte anexe la Raportările lunare la Bursa de Valori Bucureşti ale administratorul SIF Banat Crişana, pentru că totul a fost dat pe faţă în BURSA.

Va fi interesant, în aceste condiţii, cu publicul avizat, acum, cum va mai îndrăzni administratorul SIF Banat Crişana să facă şi acest salt de 500 de milioane de lei pentru iulie sau nu va îndrăzni?

Dacă nu o va face şi va aplica cine ştie ce corecţie, atunci apare problema ca, după cum susţine, s-ar abate de la metoda de calcul pe care i-ar fi impus-o Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi pe care, până acum nu i-a trecut prin cap să nu o respecte.

NOTA AUTORULUI

În Comunicatul trimis la BVB pe 30 iulie, Bogdan Drăgoi include un text epic privitor la străduinţele sale pe lângă ASF să nu manipuleze Valoarea Activului Net al SIF Banat Crişana şi cum ASF l-a silit la manipulare:

" Considerând că tranzacţia cu acţiuni SIFI realizată la data de 24 aprilie 2019, la un preţ de 220 lei/acţiune nu se poate justifica pe raţiuni economice reale, SIF Banat-Crişana a sesizat Autoritatea de Supraveghere Financiară (prin adresa nr. 1112/28.05.2019) şi a solicitat autorităţii să verifice tranzacţiile cu acţiuni SIFI din perspectiva unor posibile încălcări ale art. 120 din Legea nr. 24/2014 şi ale art. 12 din Regulamentul UE nr. 596/2014 privind abuzul de piaţă."

Este evident că ASF ştie cu nume şi prenume cine sunt persoanele implicate în toate tranzacţiile cu SIFI (genul ăsta de informaţii este accesibil Depozitarului Central, casei de brokeraj care a intermediat tranzacţiile, implicit Departamentului de supravegere a pieţei din BVB care îi este subordonat nemijlocit directorului executiv BVB şi ASF).

Totuşi, cunoscându-i pe autorii acestor tranzacţii manipulatorii care îi dau lui Drăgoi atâtea bătăi de cap, fie ASF nu a luat nicio măsură, fie Drăgoi nu ne informează că ASF ar fi făcut-o.

Aşa că ne lasă impresia că a trebuit să se descurce singur, cum a putut. Iată ce spune în continuare:

"Totodată, Societatea a solicitat autorităţii să aprobe ca, în cazul emitentului SIF Imobiliare PLC, evaluarea pentru calculul activului net al SIF Banat-Crişana să se efectueze în baza valorii juste rezultată în baza evaluării conforme cu standardele internaţionale de evaluare efectuată de un evaluator membru ANEVAR."

Rezultă că Drăgoi şi-a făcut datoria, dar iată că, din nou, s-a izbit de un munte de neînţelegere la ASF:

"Prin adresa nr. SI/DRA nr. 2690.1/18.06.2019, Autoritatea de Supraveghere Financiară a comunicat Societăţii că nu poate excepta SIF Banat-Crişana de la aplicarea metodei de evaluare stipulată la art. 113 lit. a, pct. 2 din Regulamentul ASF nr. 9/2014, adică preţul de referinţă aferent zilei pentru care se efectuează calculul, precum şi faptul că va verifica aspectele cu privire la o posibilă incidenţă a dispoziţiilor aplicabile în materia abuzului de piaţă".

Deci?

Asta e povestea felului cum au sărit Valorile Activelor Nete ale SIF Banat Crişana cu miliardele de lei, întâi la jumătatea anului trecut, apoi în lunile mai şi iunie de anul ăsta.

Bogdan Drăgoi consideră implicit că nu are nicio vină şi lasă să se înţeleagă foarte limpede că ASF este vinovată:

" Faţă de cele mai sus arătate, considerăm că Societatea a efectuat toate demersurile pe care le putea face pentru a clarifica toate aspectele legate de tranzacţiile cu acţiuni SIFI precum şi cu privire la cele legate de reflectarea valorii acestor acţiuni în activele Societăţii."

Nu, asta din urma este o afirmaţie falsă, iar ziarul BURSA a arătat că SIF Banat Crişana ar fi putut soluţiona problema manipulării în două feluri: fie prin delistarea societăţii SIF Imobiliare de pe piaţa AERO (unde nu îndeplineşte niciunul dintre criteriile de listare) fie prin cumpărarea celor 13 acţiuni pe care nu le deţine la SIF Imobiliare, printr-o operaţiune de squeeze-out, pentru că deţine 99,9997% din totalul acţiunilor.

• • 

După ce enumeră multitudinea de demersuri şi solicitări pe care le-a avut la ASF " pentru a asigura o reflectare corectă a valorii participaţiilor SIFI în activul net al SIF Banat-Crişana", Drăgoi aruncă pisica la ASF: "Autoritatea nu a răspuns până la data prezentei [30 iulie] la solicitările SIF Banat-Crişana".

Probabil că Drăgoi va încerca să se disculpe spunând că a respectat metodologia de calcul care este obligatorie şi că ea i-a fost impusă de ASF.

Argumentaţia este invalidă.

Putem arăta asta prin două demonstraţii - una scurtă, una mai lungă - dar ele sunt echivalente.

1. Demonstraţia scurtă.

Dacă ASF i-ar fi dat un Regulament prin care l-ar fi obligat pe Bogdan Drăgoi să-i dea cu o bâtă în cap lui Nicu Buică şi Bogdan Drăgoi i-ar fi dat cu bâta în cap lui Nicu Buică şi i-ar fi spart capul, atunci Bogdan Drăgoi n-ar fi avut nicio vină că i-a spart capul lui Nicu Buică?

Ar fi fost vinovat doar ASF?

2. Demonstraţia lungă.

Raportarea unei Valori a Activului Net (implicit, a unei Valori Unitare a Activului Net) nereale se încadrează la manipularea pieţei:

"(1) În sensul prezentului titlu, manipularea pieţei reprezintă următoarele tipuri de activităţi:

c) diseminarea de informaţii prin mijloace de comunicare în masă, inclusiv pe internet sau prin orice alte mijloace, care dă sau este probabil să dea semnale false sau înşelătoare referitoare la oferta, cererea sau preţul unui instrument financiar [...]" (Legea 24/2017/ CAPITOLUL III/ Manipularea pieţei, Art. 120.)

Indiferent cum i-a spus ASF să calculeze Valoarea Activului Net, administratorul SIF Banat Crişana nu a avut şi nu are voie să "disemineze informaţii prin care dă sau este probabil să dea semnale false sau înşelătoare referitoare la preţul unui instrument financiar".

Dar a făcut-o.

Drăgoi este conştient de importanţa VAN:

"Valoarea activului net (VAN) al SIF Banat‐Crişana, indicator cheie de performanţă a activităţii[...]", scrie Drăgoi în "RAPORTUL CONSOLIDAT AL ADMINISTRATORILOR SIF BANAT-CRIŞANA PENTRU SEMESTRUL I 2019".

Faptul că nu a apelat la delistarea SIFI sau la squeeze-out ca să nu aibă loc diseminarea de semnale false sugerează cu putere că manipularea a fost intenţionată.

• • 

Administratorul SIF Banat Crişana este ca un şoarece în capcană.

Timpul îl presează să ia o decizie, pentru că, în maximum o săptămână trebuie să dea Raportul asupra Valorii Activului Net al SIF Banat Crişana pe luna iulie şi dacă nu schimbă nimic în felul în care calculează, îl mai umflă cu încă 500 de milioane de lei.

Dar, hai să nu fim meschini, ce dacă mai umflă şi el odată, că se umflă de şapte ani şi nu s-a deschis gaură-n cer.

Dar ce te faci cu cererea de joi pentru o acţiune SIFI, la 520 de lei?

Mai bagă 575 de milioane de lei?

Valoarea Unitară a Activului Net creşte la 9,89 lei?

Acţiunea SIF Banat Crişana ajunge la 76,2% discount?!

Văleu!

Articol semnat MAKE publicat prima dată în Bursa.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.