Reteaua Corect

Lucian Isar: Isărescu frânează economia exact ca în 2008

Guvernatorul Băncii Naţionale a Românei (BNR), Mugur Isărescu, frânează economia exact ca în 2008, prin trei măsuri succesive, este de părere fostul bancher Lucian Isar, potrivit bursa.ro.

Domnia sa a transmis: "În 2008, în timp ce politicienii nu îi dădeau mare importanţă (vezi declaraţiile lui Varujan Vosganian de la începutul anului 2008, prin care i-a cerut lui Isărescu să nu se mai bage peste Ministerul de Finanţe), Isărescu a frânat economia brusc, prin măsuri de politică monetară şi de credit. Economia a căzut de la plus 7,8% în 2008 la minus 7,1% în 2009.
     În 2018, Isărescu aplică aceleaşi lovituri economiei reale". 
     În opinia analistului, cele trei seturi de măsuri de politică monetară şi de credit aplicate eco­nomiei în momentul în care economia înce­tineşte sunt:
     "1. Creşterea rapidă a dobânzilor 
     De exemplu, în 2008 dobânzile au fost crescute (înainte de saltul din octombrie 2008 de până la o mie la sută) cu 4 puncte procentuale, pornind de la o bază de 6 puncte procentuale. În 2018, creşterea, începută în septembrie 2017, a ajuns de la 0,69% la peste 3%.
     2. Blocarea creditării
     În 4 noiembrie 2008, a intrat în vigoare un regulament ce bloca creditarea, despre care unii bancheri s-au exprimat negativ. Din acel punct, curba de creştere a economiei noastre se rupe; acum, Isărescu introduce noi norme ce blochează creditarea, în continuarea celor intrate în vigoare în August 2017. 
     Surprinzător este că, până şi conducerea de atunci a Asociaţiei Române a Băncilor spunea, în noiembrie 2008, că «băncile comerciale vor solicita BNR să modifice regulamentul privind creditarea populaţiei, întrucât noile condiţii au blocat împrumuturile ipotecare. Aceste modificări se dovedesc a fi deosebit de dăunătoare în ceea ce priveşte continuarea creditării în domeniul imobiliar. După aplicarea testelor de stres - a noului algoritm - foarte, foarte puţini clienţi se mai pot califica».
     3. Blocarea posibilităţii de restructurare/refinanţare a creditelor cu probleme
     Există un stoc semnificativ de credite în lei luate în urma blocării de către Isărescu prin norme BNR a posibilităţii de finanţare în valută. Acestea, prin noile norme BNR de reducere a gradului de îndatorare, nu mai pot fi refinanţate/mutate la altă bancă. În 2008, BNR avea în vigoare un set de norme de restructurare şi provizionare proprii care, spre deosebire de restul Europei, nu permiteau restructurarea şi refinanţarea creditelor. Au fost relaxate abia în 2011. Suplimentar, în perioada de criză a fost blocată finanţarea în valută, ceea ce, pentru creditele existente în valută (cele mai multe la acel moment) a încurcat refinanţarea. 
     Economia deja stagnează, având creştere zero, trimestru la trimestru.
     Cele 3 măsuri de politică monetară şi de credit lovesc economia cu o întârziere de circa 6 luni, provocând o scădere a economiei cu circa 2,5%-3,5%. În funcţie de traiectoria din acel moment, şocul dat de Isărescu riscă să bage economia României din nou sub zero".
     În ultima perioadă, presa a publicat informaţii potrivit cărora, de la 1 iulie, Banca Naţională a României va plafona gradul de îndatorare la un nivel mult mai mic decât în prezent. Conform datelor din mass-media, pentru creditele de consum în lei, gradul de îndatorare va fi redus la 25%, iar în cazul împrumuturilor ipotecare cu dobândă variabilă plafoanele vor fi de 40% la lei şi de 30% la valută. Pentru creditele imobiliare în lei cu dobândă fixă, nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 50%, iar pentru cele în valută - de 35%. O serie de bănci dau, acum, credite ipotecare aplicând un grad de îndatorare de 50% până la 70%.
     Reducerea gradului de îndatorare va conduce, probabil, la plafonarea şi chiar la scăderea preţurilor din piaţa imobiliară, este de părere Ion Radu Zilişteanu, doctor în economie. Domnia sa opinează: "Eventuala măsură a BNR de reducere a gradului de îndatorare este firească, în condiţiile în care indicele ROBOR creşte - şi probabil că ROBOR la 3 luni se va situa la circa 3,5% la finalul anului -, iar inflaţia este mai mare de 5%. Având în vedere că BNR are ca principal obiect de activitate menţinerea stabilităţii preţurilor, va putea să ia o astfel de măsură ca să evite riscurile din 2008, respectiv creşterea gradului creditelor neperformante (NPL).
     Astfel, cu acelaşi nivel de venit, persoanele interesate vor contracta mai greu un credit. Având în vedere solvabilitatea mai mică decât până acum, pe piaţa imobiliară probabil că vom avea o plafonare a preţurilor sau chiar o scădere a lor, iar dezvoltatorii se vor orienta la construirea de unităţi locative mai mici, ca să rămână în piaţă, acest lucru urmând să se întâmple cam la jumătatea anului viito".
     Impactul unei astfel de măsuri va fi major, pentru că diferenţele între plafoanele vehiculate şi valorile actuale sunt foarte mari, este de părere Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fis­cal. În opinia domniei sale, BNR pare că intenţionează să revină la situaţia de dinainte de 2006-2007, când exista un nivel standard al gradului de îndatorare. "Relaxarea normelor de creditare nu a fost de bun augur, se pare, şi probabil că BNR şi-a dat seama de acest lucru şi consideră că este mai bine să avem un grad de îndatorare mai mic", ne-a mai spus domnia sa. 
     În prezent, reprezentanţii băncilor şi cei ai BNR poartă discuţii pe marginea proiectului Băncii Centrale referitor la plafonarea dobânzilor.
     Banca Naţională a României lucrea­ză la un proiect prin care analizează gradul de îndatorare a populaţiei şi care vizează îndreptarea creditării spre direcţii mai sustenabile, nu restricţionarea accesului la creditare, a spus, săptămâna trecută, viceguvernatorul BNR Liviu Voinea, în cadrul conferinţei pentru lansarea Raportului asupra stabilităţii financiare, precizând: "Au loc analize, discuţii, nu de ieri, de azi, ci de mai bine de un an. Este o analiză asupra gradului de îndatorare a populaţiei şi a sustenabilităţii acesteia. (...) Este un efort în lucru, nu aş intra în detalii. Scopul lui însă nu este de a limita creditarea, ci de a o orienta către direcţii sustenabile".
     Conducerea BNR a avertizat încă de la finalul anului trecut cu privire la modul în care a evoluat creditarea la noi.
     Recent, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a publicat un raport referitor la sistemul nostru bancar, în care avertizează atât asupra Programului Prima Casă, precizând că acesta reprezintă un risc semnificativ la adresa stabilităţii financiare şi recomandând adoptarea unor măsuri pentru reducerea garanţiilor acordate de stat, cât şi în ceea ce priveşte împrumuturile ipotecare. Gradul maxim de îndatorare este o măsură de politică macroprudenţială susţinută deschis în raportul FMI.
     În timp ce inflaţia a crescut alert în acest an, ajungând la peste 5%, iar ROBOR a avut o evoluţie constantă de creştere, situându-se la 2,92% la trei luni, la 3,03% la şase luni, respectiv la 3,08% la nouă luni, BNR a majorat de două ori rata dobânzii de politică monetară, care se află, acum, la 2,5%. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.