Reteaua Corect

Lucian Isar acuză frânarea premeditată a economiei de către Isărescu

„Pentru cei ce inca nu inteleg jocul facut de Isarescu pentru franarea abrupta a economiei cand aceasta deja incetineste, recititi cum in 2008 a stopat creditarea incepand cu 4 noiembrie 2008, aruncand Romania in recesiune prin aprobarea regulamentului BNR nr. 11/2008 ce modifica regulamentul BNR nr. 3/2007. Asta face si acum sub ochii increzatori ai lui Dragnea”, atenționează Lucian Isar.

Ca sa poti intelege ce face Manole Isarescu pentru a sicana economia in 2018 e usor sa te uiti la tehnicile aplicate in 2008 pentru a provoca criza economica si a imbrobodi politicienii ca ii “salveaza”.

E simplu de inteles ca atunci cand cresti dobanzile, peste un timp, economia reala incetineste. Timpul de reactie si amplitudinea franarii depinde de particularitatile economiei respective.

Atunci cand printr-un regulament limitezi creditarea e si mai simplu de inteles ca incetinirea economica va accelera si se va produce intr-un timp scurt.

Tot usor de inteles este ca daca compari doua economii, cea care se confrunta cu rezerve minime obligatorii de 10 ori mai mari, o va duce mai greu din punct de vedere competitiv.

Isarescu convins fiind ca economia nu va frana suficient de abrupt prin cresterea dobanzilor cu 46,5% in 14 luni (cam cu 6 luni mai mult decat ii trebuie in Romania unei cresteri de dobanda sa aiba maximum de efect asupra economiei reale) a aprobat regulamentul BNR nr. 11/2008 ce modifica regulamentul BNR nr. 3/2007.

Acest nou regulament a franat creditarea in Romania incepand cu noiembrie 2008.

A fost modificat dupa un numar de luni dar era prea tarziu deoarece creditarea de retail are o inertie foarte mare. Mai mult dobanzile crescute nu au fost scazute pentru inca un an!

Cele doua efecte, dobanzile explodate suprapuse pe regulamentul de restrictionare a creditarii incepand cu noiembrie 2008, sunt cele doua parghii folosite eficient si netransparent de Isarescu pentru a arunca economia Romaniei in recesiune in 2009.

Surprinzator este ca pana si seful de atunci a Asociatiei Romane a Bancilor, Ghetea, spunea pe 18 noiembrie 2008 ca

“Băncile comerciale vor solicita Băncii Naţionale a României (BNR) să modifice regulamentul privind creditarea populaţiei, întrucât noile condiţii au blocat
împrumuturile ipotecare, a declarat, marţi, preşedintele ARB, Radu Gheţea.”Aceste modificări se dovedesc a fi deosebit de dăunătoare în ceea ce priveşte
continuarea creditării în domeniul imobiliar. După aplicarea testelor de stress, a noului algoritm, foarte, foarte, foarte puţin clienţi se mai pot califica”, a spus Gheţea.

Link aici

http://informatiilezilei.blogspot.ro/2008/11/bncile-solicit-bnr-s-modifice.html?m=1

Chiar nu stia Isarescu ce adanca va fi criza in care aruncat Romania prin deciziile gresite de politica monetara si de credit?

In timpul crizei Isarescu isi aproba linistit participare la bonusul de performanta a BNR”, a scris Lucian Isar pe blogul personal.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.