Reteaua Corect

Lira turcească s-a PRĂBUȘIT, după tensiunile dintre Turcia și Franța

Scris de newsreporter in 28 octombrie 2020 la 11:35, in Business. 347 vizualizari Intra in discutie Tagurifranta, Lira turcească, scadere, turcia shortlinkhttp://crct.ro/nwRU

Lira turcească a scăzut rapid în ultimele zile, reamintind de prăbuşirea din 2018, care a împins Turcia într-o criză economică şi a provocat tensiuni pe pieţele emergente, motivul fiind tensiunile geopolitice care s-au amplificat în ultima perioadă, transmite Reuters, potrivit Știripesurse.ro.

După ce lira a trecut luni de pragul de 8 unităţi pentru un dolar, pieţele încearcă să înţeleagă până unde vor permite politicienii să meargă deprecierea. Moneda turcească s-a depreciat cu aproape 30% de la începutul acestui an, informează News.ro.

”Acum seamănă mult cu ceea ce s-a întâmplat în 2018, iar întrebările sunt cât de jos se poate scufunda lira şi cînd va fi nevoită banca centrală să meargă cu coada între picioare să îl roage pe preşedintele Tayyip Erdogan să permită majorarea de urgenţă a dobânzii de referinţă”, a declarat Tim Ash, analist la BlueBay Asset Management.

Rezervele valutare ale Turciei sunt în scădere rapidă, iar eforturile de a susţine lira aflată sub presiune au provocat un gol considerabil în cuferele băncii centrale. Goldman Sachs a estimat că banca centrală a intervenit numai în august cu 16 miliarde de dolari pentru a susţine lira.

În mod tradiţional, rezervele valutare ar trebui să acopere echivalentul importurilor pe trei luni, dar până la sfârşitul anului acestea ar putea scădea la nivelul de 2,6 luni.

”Acoperirea importurilor Turciei cu rezerve valutare nu mai este adecvată”, a afirmat recent Phoenix Kalen, analist la Societe Generale, într-o notă adresată clienţilor.

Declinul lirei din ultima perioadă a fost determinat de tensiunile geopolitice provocate de conflictele din Siria, Libia, Nagorno Karabah, în care Turcia a intrat în dezacord cu marile puteri occidentale. Iar cel mai recent dezacord, între Erdogan şi preşedintele francez Emmanuel Macron, legat de tratamentul aplicat musumanilor, nu a ajutat la calmarea nervilor. Şi, dacă alegerile americane vor fi câştigate de democratul Joe Biden, Turcia se poate aştepta la noi sancţiuni.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.