Reteaua Corect

Lira sterlină se prăbușește

Scris de newsreporter in 02 septembrie 2022 la 10:22, in Business. 451 vizualizari Intra in discutie Tagurilira sterlina, scadere shortlinkhttp://crct.ro/nA6N

Lira sterlină a înregistrat în august cea mai puternică scădere lunară faţă de dolarul american de după referendumul Brexit, moneda britanică fiind afectată puternic de incertitudinea politică şi o criză istorică a costului vieţii, transmite CNBC, potrivit Ziare.com.

Lira sterlină a scăzut luna trecută cu 4,5% faţă de dolar şi a continuat să scadă joi, chiar sub 1,16 dolari pe unitate.

Faţă de euro, lira sterlină a scăzut în august cu aproape 3%.

Regatul Unit se confruntă cu o criză a costului vieţii care se înrăutăţeşte rapid, pe măsură ce preţurile alimentelor şi energiei cresc, iar milioane de gospodării se vor confrunta cu sărăcia în această iarnă.

Între timp, un nou prim-ministru va fi numit săptămâna viitoare, în urma unui scrutin între membrii Partidului Conservator, provocând incertitudine cu privire la perspectivele politicii fiscale.

Criza energetică rezultată din războiul Rusiei din Ucraina este acum de aşteptat să împingă zona euro şi Marea Britanie în recesiune, în timp ce unii economişti cred în continuare că SUA ar putea evita acest lucru, având în vedere poziţia sa economică relativ mai puternică şi independenţa energetică.

Într-o notă de cercetare de miercuri, economistul şef al Capital Economics din Marea Britanie Paul Dales a spus că această divergenţă ar conduce la o slăbiciune suplimentară atât a monedei euro, cât şi a lirei sterline faţă de dolarul american şi se aşteaptă ca lira sterlină să „coboare la noi minime”, pe măsură ce incertitudinea politică şi economică vor continua să afecteze Regatul Unit.

”Credem că lira sterlină va scădea de la 1,17 dolari acum la aproximativ 1,05 dolari până la jumătatea anului viitor. Acest lucru ar duce moneda britanică sub nivelurile atinse înainte de Acordul Plaza din 1985 (1,09 USD), după ce Marea Britanie a părăsit ERM în 1992 (1,43 USD), în timpul Crizei Financiare Globale din 2008/09 (1,38 USD), după votul Brexit din 2016 (1,21 USD) şi în timpul crizei Covid-19 din 2020 (1,21 USD),” a spus Dales.

”De fapt, 1,05 dolari ar fi un minim record. În acelaşi timp, având în vedere că inflaţia ridicată ar putea împiedica Banca Angliei să reducă ratele dobânzilor aşa cum anticipează pieţele financiare, ne aşteptăm doar la o mică scădere a randamentelor dobânzilor obligaţiunilor pe 10 ani, până la sfârşitul acestui an, şi la o scădere mare a FTSE 100”, a mai spus analistul.

Ziare.com

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.