Reteaua Corect

Libocor, BRD: Deficitul extern e la aproximativ 5% din PIB, în pragul acelei linii roșii

Scris de newsreporter in 25 februarie 2021 la 12:20, in Business. 438 vizualizari Intra in discutie TaguriBRD, dificit extern, libocor, linie rosie, românia shortlinkhttp://crct.ro/nxrC

„Dacă ne întoarcem în China anului 500 îe..n. Atunci trăia un strălucit strateg militar, Sun Țzu care spunea: ”Nu-ţi fie teamă că înaintezi prea încet. Teme-te dacă te opreşti”. Ceea ce vreau să spun este că vedem perspectivele bune ale economiei, dar îndemnul meu e să nu ne temem dacă mergem încet. Exuberanța nu cred că-și are locul în discursul public. Pandemia nu a trecut, iar cine privește lucrurile așa ar putea cădea într-o mare eroare”, a spus joi economistul șef al BRD Florian Libocor la o conferință online pe tema Bugetului, scrie HotNews.

Ce a mai spus Libocor în cadrul conferinței:
  • Ceea ce am văzut anul trecut a fost că economia a performat peste așteptări și că am avut sectoare pe care credeam că pandemia le va lovi mai puternic, dar care au rezistat formidabil. Mă refer la construcții și la consum- atât cel privat cât și cel guvernamental.
  • Vedem în ianuarie că indicatorul de sentiment a crescut și că cei de la Comisia Europeană a revizuit crescător evoluția PIBului României.
  • Vedem intenția lăudabilă de a reduce deficitul bugetar cu 2,6 puncte procentuale pe care o estimez chiar realizabilă. Cred că lucrurile merg într-un sens bun, dar nu ar trebui să epuizăm tot spațiul de manevră al politicii monetare. În zona politicilor bugetare acest spațiu nu există
  • Surprinzător și neașteptat este faptul că leul s-a dovedit o monedă stabilă care nu erodează capitalul investit în economie. Se marșa pe deprecieri mai consistente ale monedei în 2020.
  • Avem 3 cifre importante la care m-aș referi: deficitul fiscal care a crescut la 9,8% și care va fi corectat până la 7,2%,rămânând peste criteriile Maastricht. Să reduci deficitul bugetar de la 9,8 la 7,2 nu e deloc ușor. Avem apoi deficitul extern. Mă așteptam ca ea să crească mai încet. Ei bine, acesta e la aprox 5% din PIB, iar 5% este acea linie roșie trasată de Summers în privința sustenabilității. De la 5% intrăm într-o zonă în care am putea avea probleme.
  • Datoria publică a ajuns la 47% din PIB. Rămâne sub pragul Maastricht, e adevărat, dar am depășit pragul de 45% din PIB- nivelul până la care datoria publică este ușor gestionabilă.
  • Noi am revizuit evoluția PIB în sens pozitiv, la 1,4% creștere pentru acest an. S-ar putea să revizuim din nou în sus, dar nu aș susține idee creșterii economiei de 4-5%.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.