Reteaua Corect

KPMG vrea să calculeze și prețurile RCA pentru șoferii români

Scris de newsreporter in 15 noiembrie 2017 la 10:55, in Business. 204 vizualizari Intra in discutie TaguriAstra Asigurari, calculare, faliment, KPMG, preturi, rca, soferi, tarif shortlinkhttp://crct.ro/nrOW

Ultimul administrator al Astra Asigurări de dinainte de intrarea firmei în faliment, KPMG Advisory, a depus, împreună cu o altă firmă din grup, o ofertă pentru calcularea tarifului de referință al RCA, cel mai important indicator din piața asigurărilor. Concurent al KPMG este, alături de două firme puțin cunoscute, și Delloite, altă companie din Big Four, de asemenea implicată în falimentul Astra Asigurări, scrie România Liberă.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar putea intra încă o dată într-o relație comercială cu societatea KPMG, dacă aceasta din urmă va câștiga o licitație unde s-a înscris recent. KPMG ar putea  încasa în jur de 800.000 de lei  pentru a calcula tarifele de referință pentru RCA, cei mai importanți indicatori de pe piața asigurărilor.

 Potrivit informațiilor publicate de Profit.ro, compania concurează pentru contract cu Vireo Bacău, Rcor.ro Sibiu, dar și cu Deloitte Audit, aceeași societate care a fost plătită de KPMG din patrimoniul Astra Asigurări pentru a evalua activele companiei falimentare.

Autoritatea de Supraveghere Financiară motivează deschiderea licitației spunând că piața are nevoie de o mai mare transparență. „În ultimii doi ani s-a constatat pe piața asigurărilor din România o necesitate din ce în ce mai mare cu privire la creșterea transparenței privind accesul la informațiile esențiale, informarea corespunzătoare a consumatorilor și diseminarea de informații corecte, complete și furnizate la timp. Astfel, s-au implementat inclusiv măsuri legislative noi pentru a atinge acest obiectiv printre care și obligativitatea calculării și publicării semestriale a unui tarif de referință pentru contractul de asigurare RCA. Această obligativitate, conform articolului 18 din Legea 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, revine ASF după cum urmează: Tariful de referință se calculează semestrial de către o societate cu expertiză recunoscută în domeniu, contractată de către ASF, -după formula prevăzută la articolul 2, punctul 24 și se publică de către ASF“, se arată în caietul de sarcini al licitației.

KPMG merge la licitație cu două entități, KPMG Advisory și KPMG Audit, prima dintre ele activând și ca ultim administrator al Astra Asigurări, de unde a încasat peste 1,5 milioane de euro. De altfel, structura de personal a KPMG Advisory este aproape similară cu cea a KPMG Restructuring, firma care lichidează astăzi compania Astra Asigurări.

KPMG poate influența viața a milioane de șoferi români

Din postura de administrator, acțiunile KPMG Advisory au fost unul din factorii care au condus la explozia fără precedent a tarifelor RCA. Mai întâi, ca factor de decizie la Astra Asigurări, KPMG a majorat tarifele practicate de companie, pe atunci reper pe piață, fapt care a condus la creșterea per ansamblu a prețurilor.

Mai apoi, pentru că a eșuat în demersul de a salva sau a vinde compania- în condițiile în care nu a acționat conștient în sens invers- KPMG este responsabil de creșterea fără precedent a tarifelor RCA, din perioada 2015-2016.

Rămase fără concurență, companiile multinaționale din asigurări au majorat tarifele RCA, având în vedere că vorbim despre o asigurare obligatorie pentru toți șoferii. Au existat creșteri de până la 300% a tarifelor în doar câteva luni de zile, cei mai afectați fiind transportatorii, adică cel mai -dinamic sector din economia României.

Pentru persoanele fizice, creșterile au fost de 60% pe medie, cu vârfuri de până la 200%

Ironia face ca tocmai -această explozie a tarifelor să fi determinat introducerea tarifului de referință pe care vrea să îl calculeze același KPMG. Acest indicator este menit să înlocuiască plafoanele care au funcționat timp de șase luni în România ca o măsură disperată pentru a opri scumpirea RCA.

În funcție de tariful de referință, care va fi calculat pe fiecarea categorie de automobile și pe fiecare categorie de vârstă a șoferilor, se vor calcula și prețurile RCA. Altfel spus, KPMG vrea să calculeze prețul asigurării plătite de cele 5 milioane de șoferi români.

Big Four KPMG sau corupția ca stil de afacere

Compania KPMG, cea mai mică, dar și cea mai controversată din grupul de consultanți denumit generic „Big Four“, există în România sub forma unei franșize. La nivel mondial, KPMG a fost acuzată și chiar a plătit amenzi în mai multe dosare privind fapte de intermediere de mită sau ascunderea cifrelor unor companii. Cel mai recent, despre KPMG s-a aflat că a fost implicată în intermedierea unei mite date de Rolls-Royce.

KPMG a fost amendată și de Comisia americană pentru valori mobiliare și burse după ce a semnat auditul unei companii de petrol și gaze care a supraevaluat anumite active de mai mult de 100 de ori.

Tot despre mită vorbește și fostul ministru Gabriel Sandu, condamnat în dosarul Microsoft, care arată, într-un denunț, că firma KPMG România a fost implicată direct în intermedierea mitelor primite de demnitarii români de la gigantul american de IT, mai notează România Liberă.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.