Reteaua Corect

Jefuirea la scară mare a industriei

E clar. USR e pus pe rele. Mai jos va fi descris mecanismul prin care Claudiu Năsui acționează pentru destructurarea industriei României și trecerea ei în mâna capitalului străin. În esență, veți vedea cum sunt numiți oameni cheie la vârful societăților statului, cum aceștia fac parte dintr-o rețea de specialiști în insolvență, colegi fiind cu Carmen Fătu. Cea care se pregătește de altfel să privatizeze într-o fomă mascată și minele de sare din România.

În esență, Ministerul Economie, Antreprenoriatului și Turismului, sub Năsui, are o serie de funcții delegate pe mâna unor miniștri secretari de stat. În materialul pe care-l postăm ne vom concentra asupra operațiunilor efectuate de Carmen Fătu. Nu înainte însă de a semnala un fapt grav. Ordinul prin care aceasta a fost împuternicită să semneze în locul ministrului este dat în 18 februarie 2021, la data la care ministerul în formula actuală nici măcar nu exista. El și-a început oficial și legal existența abia o lună mai târziu. La 18 martie. Dar sarabanda înlocuirii membrilor consiliilor de administrație cu persoane aduse de la Fondul Proprietatea și de la firmele de insolvență începuse. Prezentăm mai jos, într-un material sintetic, întreaga situație și alăturăm și o schemă vizuală a caracatiței create de Claudiu Năsui:

1. Situatia actuala a CN ROMARM SA 

 

Dupa alegerile parlamentare si instalarea noului Guvern condus de catre prim ministrul Florin Catu – coalitia formata pentru sustinerea guvernarii a inceput un proces acerb de negociere a portofoliilor din Guvern, iar in subsidiar, pentru toate institutiile si companiile aflate intr-o forma de subordonare fata de ministere.

In cadrul acestor negocieri Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de afaceri a fost divizat fiind formate doua noi ministere, respectiv al Energiei si Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului, primul revenind unui ministru PNL iar celalalt unui ministru USR.

In cadrul negocierilor, initial, s-a stabilit ca se va crea un algoritm de decizie comuna cu privire la companiile din subordinea fiecarui minister in parte, insa dupa separarea ministerelor fiecare ministru a luat decizia de a se ocupa de companiile subordonate dupa propria vointa.

Astfel, la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului (MEAT) ministrul Claudiu Nasui a decis sa delege atributiile ministeriale catre secretarii de stat, pe paliere functionale, dupa cum urmeaza: SS Valentina Saygo a primit atributii privind debirocratizarea structurilor, SS Paul Ene (acuzat de presa ca a accesat fara drept platforma de gestionare a proiectelor de finantare aferente Masurii 3 pentru IMM) a fost desemnat sa se ocupe tocmai de proiectele respective, SS Daniela Nicolescu a fost desemnata sa se ocupe de relatia cu Parlamentul si de industria de aparare cu exceptia nominalizarii membrilor organelor de conducere a companiilor din industrie si SS Carmen Fatu desemnata sa se ocupe de problemele referitoare la restructurarea companiilor subordonate si, implicit, de numirea organelor de conducere al acestora. Ordinul MEAT nr. 108 prin care SS Fatu Simona este imputernicita sa semneze in numele ministrului toate documentele aferente organizarii si numirii conducerilor companiilor din subordinea ministerului este datat 18.02.2021 data la care MEAT nu exista, Hotararea de guvern nr.315 pentru organizarea si functionarea MEAT a fost aprobata in sedinta de guvern din data de 10.03.2021 si publicata in MO in data de 18.03.2021 si in consecinta Ordinul in discutie este nul de drept.

In contextul mentionat, prin lipsa de implicare in actul managerial al ministrului Nasui, SS Carmen Fatu a primit dreptul de a asuma prin semnatura proprie numirea organelor de conducere a tuturor companiilor si institutiilor din subordinea ministerului sens in care, a demarat un amplu proces de inlocuire a membrilor Consiliilor de Administratie a companiilor, in marea majoritate formate din persoane din cadrul ministerului si/sau ROMARM SA cu persoane din afara industriei, in special din cadrul Fondului Proprietatea (de unde si SS Fatu provine) sau din cadrul unor firme specializate in derularea procedurilor de insolventa si ONG uri la care SS Fatu este membru in organele de conducere (www.tma-ro.org/board-of-tma-romania) (www.administratoridependent.ro). 

Astfel ca, la expirarea mandatului membrilor CA al SC METROM SA, SS Fatu a dispus numirea unor noi membri, respectiv o persoana ce provine din cadrul CITR firma specializata in proceduri de insolventa in calitate de presedinte – Busuioc Florin, un auditor fiscal din Bucuresti specializat in audit statutar pentru firmele de asigurari si un fost angajat al CN ROMARM SA, pensionar – Stefan Tanase (fost director tehnic).

De asemenea, in cadrul Fabricii de Arme Cugir, SS Fatu a desemnat membri in CA in calitate de presedinte pe Catalin Mihai Nichifor, specialist in proceduri de tipul turnaround management (salvarea companiilor cu probleme prin restructurarea acestora in cadrul procedurilor de insolventa) despre care s-a stabilit ca a fost desemnat reprezentantul Fondului Proprietatea in cadrul CS al CEO Oltenia si in CA al SC Energy Bio Chemicals SA firma care a cumparat SC CAROM SA Onesti dupa introducerea acesteia in insolventa si diminuarea valorii activelor la minimul posibil, Gabriela Alina Fanita partenera in firma de contabilitate si audit  PKF Finconta Bucuresti al carei actionar majoritar este Susnea Florentina (95%) membru al Directoratului Hidroelectrica SA din partea Fondului Proprietatea si fostul pilot de avioane, membru USR Timis - Petre MIhaies.

La Automecanica Moreni – fabrica specializata in productia de vehicule blindate SS Fatu a desemnat in calitate de membri CA pe Patricia Vasile senior manager Ernst & Young Romania, Daniel Sava Legal manager la TPA Romania si membru al Asociatiei de Turnaround Management Romania, si Mihai Rus CEO al firmei Stresless, membru al Asociatiei de Turnaround Management Romania.

La Electromecanica Ploiesti - fabrica specializata in productia de rachete SS Fatu a desemnat in calitate de membri ai CA pe Caius Calin Buta – fost reprezentant pentru Romania al firmei de vanzare de armament din SUA Century Arms, pe Marius Pirpiliu – audit manager la firma Mazars Romania si pe Dragos Cabat patron al site-ului Risco.ro.

La CN ROMARM SA SS Fatu a numit pe Simu Iulian Cristian fost SS la Ministerul Economiei-in functia de presedinte al CA, Vlad Nastase - presedintele Asociatiei pentru turnaround management Romania (TMA) si presedintele asociatiei la nivel mondial, Carmen Bahrim fost membru in bordul BPN PariBas Cardiff, specialist in creditare bancara, Bogdan Merfea membru in bordul Patria Bank si presedintele Patria Credit IFN si Mihail Dan Stan auditor financiar membru Cecar Dambovita.

Informativ s -a stabilit ca SS Fatu a fost promovata in functia de secretar de stat din pozitia de membru al CA la SC SALROM SA (reprezentant al Fondului Proprietatea) ca urmare a sustinerii dobandite din partea presedintelui Senatului Anca Dragu – membru USR si fost ministru de finante,  Liviei Stan -membra USR, director adjunct la EONGAS Romania in locul Ancai Dragu pe perioada cat aceasta indeplineste functia de demnitar si a actualului ministru al economiei Claudiu Nasui cu care se afla in relatii de afaceri in cadrul firmei Muntenia Global Invest SA.

Din analiza actiunilor derulate de catre SS Fatu de la momentul numirii pana in prezent, precum si urmare a discutiilor cu consilierele dansei rezulta fara putinta de tagada ca se contureaza o actiune concertata pentru dobandirea controlului asupra companiilor care detin active atractive si usor vandabile urmand ca, ulterior, sub motivul restructurarii companiilor si eficientizarea acestora, respectivele active sa fie lichidate prin intermediul unor firme dedicate domeniului. In acest context, se inscriu discutiile cu consilierele SS Fatu – Gianina Lazau (specialist in restructurare provenita din cadrul BRD si membra USR Otopeni) si Georgeta Dinu – membra USR, specialist in comunicare provenita dintr-o firma privata din Bucuresti, care in cadrul unei discutii purtate au solicitat sa le fie prezentate listele cu activele detinute de societatile din cadrul ROMARM, creantele de recuperat, creditele de angajament si Planul de restructurare conceput de companie.

Intrucat respectivele nu detin, inca, acces la informatii clasificate, nu au fost disponibile listele cu activele detinute de catre companiile ROMARM ci doar activele sociale, urmand ca dupa obtinerea certificatelor de acces la informatii clasificate sa le fie puse la dispozitie si celelalte liste.

De asemenea, a rezultat ca atat SS Fatu cat si o parte dintre persoanele numite in CA-urile companiilor ROMARM sunt membri ai Asociatiei de Tournaround Management din Romania (procedura de restructurare prin urmarea unui proces de insolventa si concedieri colective) – www.tma-ro.org/board-of-tma-romania si Asociatia Administratorilor Independenti din Romania - www.administratoridependent.ro, astfel ca actiunile intreprinse de catre SS Fatu conduc catre suspiciunea rezonabila ca aceasta urmareste interese comerciale straine intereselor nationale ale Romaniei si prin aceste actiuni, coroborat cu lipsa efectiva a unui buget de investitii (asa cum a fost solicitat si fundamentat initial) impiedica in mod efectiv continuarea activitatilor demarate de catre companiile ROMARM pentru retehnologizare, eficientizare si cresterea prezentei in piata de profil, riscul iminent fiind acela de blocare a activitatii, lipsa de eficienta manageriala (noii manageri neprovenind din industrie, pornind din start cu carente de a intelege functionalitatea acestor companii pe care sunt chematii sa le managerieze si fiind in mod evident directionati catre alte interese decat cele ale industriei de aparare), plata unor daune semnificative catre partenerii comerciali cu care au fost semnate contracte (in baza creditelor de angajament in cuantum de aprox 68 mil lei), plecarea angajatilor in zone mai atractive din punct de vedere salarial (lipsa comenzilor conducand la lipsa de finantare pentru sustinerea activitatii curente) si in principal, la neindeplinirea scopului industriei nationale de aparare – acela de a fi pregatita pentru a asuma sarcinile la mobilizare pentru apararea nationala.

Schema relationala a persoanelor care sunt promovate de catre SS Fatu in functiile de conducere a companiilor din industria de aparare poatefi văzută în documentul PDF de mai jos.

Bogdan Merfea originar din Brasov, este membru al TMA si AAI, coleg cu SS Simona Fatu, fost director general al Bancii Carpatica si ulterior al Patria Bank unde a ramas membru in Consiliul de Administratie, fost membru al Consiliul Consultativ al Advance Global Capital, administrator de investiţii alternative cu sediul în Londra şi orientat către pieţe emergente. Despre Merfea s-a stabilit ca se afla in stranse legaturi cu Horia Manda un milionar discret, detinator a pachetelor de actiuni in cadrul mai multor companii din Romania prin intermediul Axxess Capital, companie care administreaza fondurile Romanian-American Enterprise Fund(RAEF) si Balkan Accession Fund (BAF), inclusiv pachetul majoritar al Patria Bank.

Expertiza lui Bogdan Merfea exclusiv in zona de management bancar nu il califica din nicio perspectiva in zona industriei de aparare.

 

Carmen Bahrim, absolventa a Facultatii de cibernetica din ASE, a Facultatii de Drept Bucuresti si a Facultatii de Drept Pantheon I a Universitatii Sorbona din Paris, membra a AAI unde este colega cu SS Fatu Simona.

A contribuit la lansarea operatiunilor KPMG pe piata romaneasca, ocazie cu care s-a realizat si studiul de piata care avea sa conduca la intrarea Commercial Union (ulterior AVIVA) pe piata asigurarilor de viata din Romania. A construit de la zero businessul francezilor de la BNP Paribas în domeniul asigurărilor pe piaţa românească, preluând de la finele anului 2006 conducerea Cardif România. 

Începând cu 2012, Carmen Bahrim este membră a Consiliului consultativ al CEO Clubs România. În octombrie 2014 a devenit membră a YPO – Sectia din România, organizație non-guvernamentala care reuneste directori executivi din lume. În primul său rol in Comitetul Executiv al YPO România, în calitate de Ofițer de rețea, a promovat rețelele globale de afaceri și personale ale YPO in randul membrilor români, pentru a crea un cadru de conectarea cu alți membri YPO din întreaga lume cu afaceri, interese și pasiuni similare. În prezent, este responsabilă pentru strategia educațională și implementarea acesteia pentru sectia din Romania.

Experienta acesteia exclusiv in domeniul asigurarilor nu o califica pentru a face parte din organele de conduceri ale unei companii din industria de aparare.

 

Vlad Nastase, absolvent al Facultatii de drept, directorul general al companiei de consultanţă Concilium şi preşedintele filialei din România a Asociaţiei de Turnaround Management, unde este coleg cu majoritatea persoanelor mentionate mai sus si cu SS

Fatu Simona, îşi propune să continue eforturile de poziţionare TMA România ca un stakeholder activ în procesul de transpunere în legislaţia naţională a Directivei europene referitoare la restructurarea preventivă şi dezvoltarea unui proiect educaţional cu privire la conştientizarea vulnerabilităţilor în business pentru mediul antreprenorial autohton, în parteneriat cu băncile comerciale.

Vlad Năstase are aproape 20 de ani de experienţă în domeniul bancar, managementul riscului şi al creditelor neperformante, restructurări de business, servicii financiare şi de workout. După ce a acumulat o expertiză solidă în poziţii de senior management al unor importante instituţii bancare s-a reorientat spre antreprenoriat, iar acum conduce compania de consultanţă financiară Concilium Consulting.

Nastase a inceput cariera in cadrul postului tv Realitatea TV in calitate de producator, ulterior absolvirii facultatii de drept devenind consilier juridic la Rosal Gorup SA si ulterior la Metropolitan Media.

A devenit mai apoi Director general si actionar al importtorului de vinuri Charmant Wines Collection SRL si Director juridic al IpsosInteractive Services SRL. 

Experienta acumulata il recomanda pentru pozitia de conducere a unei companii din industria de aparare doar din perspectiva derularii unor programe de restructurare.

 

Mihail Dan Stan este expert contabil si administrator al firmei Smart Team SRL Targoviste – firma de contabilitate, membru CECAR Dambovita si profesor de contabilitate, precum si membru in bordul Federatiei Europene a Societatilor de Analiza Financiara.  

 

Dragos Cabat a absolvit Politehnica Bucuresti, dupa care a activat in cadrul unor brokeri romani Interwam si Demir Securities in perioada in care se tranzactionau certificatele de actiuni ale companiilor de stat. Ulterior a devenit manager de agentie la Unicredit Bank Romania.

Este membru in cadrul ONG ului AAI unde este coleg cu SS Fatu Simona si celelalte persoane prezentate mai sus.

Dragoș Cabat are o experiență în domeniul financiar de peste 20 de ani. El a lucrat în investment banking, apoi commercial banking, ca director de sucursală, trainer, economist șef și director de risc, în băncile Unicredit, OTP și Citi. 

Din 2009, administrează portalul financiar www.risco.ro. 

Dragoș Cabat deține un MBA din anul 1995 și a obținut titlul CFA® în anul 2000. A fost Președinte, Vicepreședinte sau membru al boardului CFA România în perioada 2001-2013, membru în Comitetul Indicilor al Bursei de Valori din București în perioada 2007-2014 și este membru al Consiliului de Supraveghere al Certinvest începând cu anul 2010.

 

 

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.