Reteaua Corect

Jale pe piața imobiliară din Europa

Scris de newsreporter in 06 iunie 2023 la 07:52, in Business. 425 vizualizari Intra in discutie Taguribanci, europa, piata imobiliara, sector imobiliar shortlinkhttp://crct.ro/nBqr

Deja afectaţi puternic de creşterea costurilor de finanţare şi scăderea valorizărilor, proprietarii europeni se pregătesc pentru un nou val de suferinţă, relatează Știripesurse.

Companiile din sectorul imo­biliar au obligaţiuni de aproximativ 165 miliarde de dolari ce ajung la maturitate până în 2026, în timp ce băncile îşi reduc expunerea la indus­trie, iar costurile de credit se situează la cel mai ridicat nivel de la criza financiară, scrie Bloomberg, citat de ZF.

În acest context, unele firme riscă să fie retrogradate la statutul junk, pentru acestea costurile de finanţare urmând să crească şi mai mult.

Printre probleme se numără o prăbuşire a valorilor birourilor din Lon­dra până în Berlin, sectorul pro­prietăţii devenind astfel cel mai puţin popular în rândul managerilor de fonduri pentru a treia lună consecu­tiv, relevă un sondaj realizat de Bank of America Corp.

Copleşiţi de datorii, mulţi pro­prie­tari vor fi nevoiţi să recurgă la vân­zări de active, reduceri de divi­den­de şi emisiuni de drepturi în încercarea de a poziţiona firmele pentru un viitor mai turbulent.

Pieţele imobiliare sunt aproape îngheţate, în condiţiile în care cum­părărorii cer randamente mai mari pentru a compensa riscul creşterii dobânzilor şi plecării chiriaşilor.

Situaţia s-ar putea agrava, cu va­lorile segmentului imobiliar comer­cial putând scădea cu până la 40%, avertizează Aaron Guy, analist în cadrul Citigroup.

Nesiguranţa îi face pe managerii de active precauţi.

„Stăm departe de sector“, arată Lucas Maruri, fund manager la MAPFRE Asset Management. „Es­ti­măm că există în continuare riscuri care vor sta în calea unei perfor­manţe solide a acţiunilor companiilor imobiliare şidezvoltatorilor europeni în lunile următoare“.

În cadrul unui raport recent pri­vitor la impactul scumpirii creditului asupra stabilităţii pieţelor, Banca Centrală Europeană subliniază de asemenea riscurile cu care se con­fruntă sectorul imobiliar european.

Preţurile locuinţelor s-au tem­pe­rat considerabil într-o perioadă rela­tiv scurtă de timp şi ar putea scădea în continuare puternic în cazul în care scumpirea creditelor ipotecare va continua să reducă cererea.

În acelaşi timp, pieţele imobiliare comerciale rămân pe scădere din cauza condiţiilor mai dure de finan­ţare, perspectivei economice nesigu­re şi unei cereri postpandemice mai fragile.

Această corecţie ar putea testa rezilienţa fondurilor de investiţii, se arată în raportul BCE.

„Corecţia de pe pieţele imobiliare ar putea deveni dezordonată în cazul unor surprize macrofinanciare negative“, se mai arată în raportul respectiv.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.