Reteaua Corect

Istoria incredibilă a perimetrului plin cu gaze din Marea Neagră

Marea Neagră şi toate bogăţiile din adâncurile ei sunt gata de a declanşa un nou „tsunami“ la zece ani după ce unul dintre cele mai controversate dosare din istoria petrolului românesc isca furtuni, scrie cel mai recent număr al revistei Business Magazin, scrie Ziarul Financiar.

La finalul anului 2008, un act adiţional secret completa contractul de explorare pentru perimetrele Pelican şi Midia din Marea Neagră, înţelegere parafată între statul român şi canadienii de la Sterling Resources în 1992.

În timp ce mulţi români nici măcar nu ştiau că este în derulare un proces la Haga cu Ucraina pentru platoul continental al Mării Negre, împărţeala „comorilor“ deja se făcea în secret, chiar prin acest act adiţional. Din partea statului român şi a Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) semna chiar preşedintele instituţiei, Bogdan Găbudeanu. Din partea Sterling Resources însă semna avocatul Emilian Ijdelea, (foto) fost preşedinte al Agenţiei Române de Dezvoltare între 1992-1993, unul dintre oamenii care au contribuit chiar la scrierea Legii Petrolului, potrivit informaţiilor disponibile. La scurt timp după realizarea acestui act, România câştigă procesul de la Haga, una dintre cele mai mari victorii ale diplomaţiei locale pe plan extern, Sterling Resources fiind unul dintre beneficiarii acestui verdict istoric.

 

În 2015 vine însă mişcarea prin care Sterling Resources iese complet din scena petrolului românesc şi intră nimeni altul decât Carlyle, cel mai mare jucător din zona de private equity la nivel global. În acelaşi an, în funcţia de director general adjunct al companiei Black Sea Oil & Gas, defunctul Sterling, este numit Emilian Ijdelea, acelaşi avocat care în 2008 acţiona de partea Sterling.

Azi, Black Sea Oil & Gas este unul dintre cele mai avansate proiecte de dezvoltare din Marea Neagră, producţia, din zona de mică adâncime, fiind estimată pentru anul viitor. Totul depinde însă de clarificarea Legii offshore. 

Citiţi mai multe în cel mai nou număr al revistei Business Magazin

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.