Reteaua Corect

INS: Optimism moderat al șefilor de companii pentru următoarele 3 luni

Scris de newsreporter in 28 octombrie 2019 la 10:59, in Business. 57 vizualizari Intra in discutie Taguri3 luni, companii, economie, ins, manageri, optimism shortlinkhttp://crct.ro/nvbG

Managerii chestionați periodic de Institutul Național de Statistică sunt optimiști cu privire la viitorul pe termen scurt al economiei, anticipând o stabilitate a activității economice și a numărului de salariați dar și o creștere ușoară a prețurilor, relatează Hotnews.ro.

HAnticipațiile managerilor au fost indirect confirmate și de șeful Consiliul Fiscal, profesorul Daniel Dăianu. “Văd tot felul de afirmații și aici nu împărășesc opinia unora care spuneau că suntem prăbușiți. Este un mare neadevăr”, a spus duminică, Dăianu.
În ceea ce privește robustețea economiei noastre, Daniel Dăianu consideră că România nu înseamnă numai Bucureștiul. “România nu înseamnă numai Bucureștiul care are un venit pe locuitori care îți poate lua uneori ochii, deși el ascunde mari inegalități. Bucureștiul nu este o entiatate omogenă în ceea ce privește condițiile de viață ale oamenilor. Avem și orașe, centre mari, aceste <<smart cities>>. Avem centre universitare unde pulsează mințile oamenilor. Dar țara nu poate în totalitate să fie compusă din soft-iști, it-ști și oameni care au contribuții la dialogul internațional științific. O economie modernă depinde de infrastuctura de bază unde noi avem un deficit foarte mare, depinde de finanțarea Sănătății și Educației, depinde de putințele bugetului public care este foarte sărac”, a mai spus el la Digi 24, potrivit Mediafax.

Potrivit lui Dăianu, în 2019, a existat o suită de măsuri foarte periculoase, dar și un exercițiu de limitare a stricăciunilor care s-a încheiat cu succes: „În România, și în momentele cele mai complicate, s-a reușit o mobilizare de eforturi, cu înțelegerea partidelor care pe harte politică s-au aflat la poluri opuse, dar a existat un dialog. Banca Națională a României a fost un crenel esențial în acest efort. Să nu uite oamenii că în primul deceni al tranziției, prima emisiune de obligațiuni a țării care a permis reintrarea pe piețele financiale au fost emise de BNR, nu de statul român. Arhitectura și măsurile concrete ale OUG 114/2018 nu au fost cele potrivite. Poți avea un dialog cu lumea corporatistă. În fond, dialogul între corporatiști și guverne trebuie să fie cât mai onestă, să ajungă la niște compromisuri. Să nu ne imaginăm că <<big business-ul>> este compus numai din samariteni, ci își urmărește profiturile, caută să le maximizeze”.

Din punctul său de vedere, România a reușit să treacă prin momente dificile și o poate face și acum, într-un moment din ce în ce mai complicat: “Văd tot felul de afirmații și aici nu împărășesc opinia unora care, până de curând, erau din opoziție, și anume că suntem prăbușiți. Este un mare neadevăr”

Industrie
  • În cadrul anchetei de conjunctură din octombrie 2019, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, relativă stabilitate a volumului producţiei. Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice se estimează cea mai mare creștere, urmată de activitățile de fabricare a altor mijloace de transport și a produselor din tutun.
  • Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -3% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +8%).

Construcţii

  • Potrivit estimărilor din luna octombrie 2019, în activitatea de construcţii se va înregistra, pentru următoarele trei luni, scădere a volumului producţiei. Managerii estimează scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -10%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere moderată a acestora (sold conjunctural +7%).

Comerţ cu amănuntul

  • În acest sector managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice. Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată. Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere a numărului de salariaţi și o creștere moderată a preţurilor de vânzare cu amănuntul.

Servicii

  • Conform estimărilor din luna octombrie 2019, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creștere moderată în următoarele trei luni, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, iar preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere moderat

HotNews.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.