Reteaua Corect

INS anunță o creștere semnificativă a costului forței de muncă

Scris de newsreporter in 03 decembrie 2021 la 11:28, in Business. 469 vizualizari Intra in discutie Taguricosta, forta de munca, ins, salariu shortlinkhttp://crct.ro/nyNT

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 6,39% în trimestrul III din acest an, comparativ cu perioada similară din 2020, şi cu 1,31% raportat la trimestrul precedent din 2021, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS), citate de Știripesurse.

În trimestrul III 2021 comparativ cu trimestrul II 2021, cea mai semnificativă creştere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a regăsit în învăţământ (26,72%), ca urmare a vacanţei şcolare şi, în consecinţă, a diminuării timpului efectiv lucrat. De asemenea, creşteri mai mari ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în administraţia publică (3,36%), respectiv în industria extractivă (2,16%).
Cele mai importante scăderi ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (-4,13%), sănătate şi asistenţă socială (-3,48%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-2,69%), respectiv în construcţii (-2,27%). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 1,34%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 0,72%.

Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice.

Cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în hoteluri şi restaurante (11,40%), informaţii şi comunicaţii (11,13%), comerţ (10,30%), respectiv în industria prelucrătoare (9,64%). Faţă de perioada analizată, diminuarea costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învăţământ (-1,51%).

Faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 6,37%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 6,85%.

INS menţionează că indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

Știripesurse

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.