Reteaua Corect

Inflația a urcat în decembrie la 4%, dar ar putea coborî la 3% în primul trimestru (analiști)

Scris de newsreporter in 14 ianuarie 2020 la 12:06, in Business. 261 vizualizari Intra in discutie Taguri3%, analisti, crestere, decembrie, inflatie, scadere shortlinkhttp://crct.ro/nvwM

După ce a ajuns la 4% (ritm anual) în decembrie, inflația ar putea să scadă până la 3% în primul trimestru din 2020, arată un raport destinat investitorilor publicat marți dimineața de economiștii BCR. ”Presiunile din partea ofertei venite din partea noilor niveluri ale accizelor la tutun, carburanți auto și produse energetice vor fi limitate odată cu recenta eliminare a accizei suplimentare la combustibilii auto de 7 euro cenți/litru”, arată raportul citat, potrivit Hotnews.ro.

 

Inflația lunară din decembrie (+ 0,42%) a trimis IPC anual la 4% an/an. Datele sunt conforme estimărilor proprii dar sunt ușor peste consensul Reuters de 3,9% an/an.
Prețurile produselor alimentare au crescut cu 0,84% lună/lună în decembrie, creștere determinată în mare parte de legumele proaspete și produse alimentare de bază (în special, carne și lactate). Prețul produselor nealimentare a avansat cu 0,3% în decembrie față de noiembrie, presiunile venind din sfera tutunului și combustibililor auto.
De asemenea, serviciile au înregistrat o scumpire de 0,1% (ritm lunar), pe fondul deprecierii leului (0,2%), această depreciere vâzându-se în prețurile mai mari ale serviciilor telefonice. Inflația ajustată CORE2, cea la care se uită BNR cu maximă atenție, a rămas pe o tendință ascendentă, ajungând la 3,7% în decembrie față de nivelul de 3,5% în noiembrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare de bază.

Datele privind inflația publicate marți confirmă opinia noastră cu privire la o posibilă reluare a tendinței descendente a ratei inflației, pe care o vedem la 3% în primul trimestru. Prognoza IPC la sfârșitul anului este de 3,4% pentru 2020, sub limita superioară a intervalului țintit de BNR. În aceste condiții, BNR ar avea suficiente argumente pentru a menține rata dobânzii de politică monetară neschimbată la 2,5% pe tot parcursul anului 2020.

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.