Reteaua Corect

Incertitudinea continuă pentru companii și în 2019

Bilanţul primului an de im­ple­men­tare a ordonanţei care pre­ve­de transferul contribuţiilor de la angajator la angajat (OUG 79/2017) ilustrează o situaţie anormală pe piaţa muncii, în contextul în care unele companii nu ştiu dacă să majoreze sau nu salariile brute ale angajaţilor în 2019, scrie Ziarul Financiar.

„Situaţia actuală a acestei OUG 79/2017 este oarecum neobişnuită. Legea de aprobare a ordonanţei a fost adoptată destul de rapid de Senat, respectiv pe 4 decembrie 2017. Pe 7 decembrie 2017 a intrat în procesul legislativ la Camera Deputaţilor, cameră decizională. Avizele de la 6 din cele 7 comisii care trebuia să se pronunţe au venit rapid, de asemenea, unu fiind chiar negativ. Însă avizul Comisiei juridice lipseşte cu desăvârşire, după cum lip­seş­te şi raportul Comisiei pentru buget-finanţe şi bănci, al cărui termen de întocmire şi depu­nere era 14.12.2017“, a explicat Ramona Jurubiţă, country managing partner al firmei de audit şi consultanţă KPMG România. Ea a mai spus că, în mod evident, firmele nu au nicio garanţie că prevederile acestei ordonanţe de urgenţă nu vor fi schimbate prin legea de apro­bare sau declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională. Prin urmare, multe com­panii sunt reticente în legătură cu majo­rarea salariului brut cu circa 20%, aşa cum ar trebui după acest transfer de contribuţii pentru menţinerea salariilor nete la acelaşi nivel.

„Aş face apel către autorităţile statului în vederea clarificării prevederilor acestei ordo­nan­ţe prin demararea procedurilor de apro­ba­re prin lege a ordonanţei. Prelungirea acesteia nu face decât să adauge şi mai multă neîncre­de­re în relaţia dintre autorităţi şi mediul de afaceri“.

Liderul KPMG a adăugat că, într-un anume sens, situaţia iese serios din tipare, având în ve­de­re că în anul 2017 au fost depuse la Camera De­pu­taţilor 37 de proiecte de legi de aprobare a unor ordonanţe de urgenţă care au fost emise în 2017 (deci situaţia acestei OUG 79/2017), iar din­tre acestea 31 au devenit deja legi.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.