Reteaua Corect
Adrian Vasilescu

Iesirea din criza va fi scumpa

Scris de Adrian Vasilescu in 22 iunie 2011 la 15:13, in Business. 29 vizualizari Intra in discutie Taguricriza, iesire criza, scump shortlinkhttp://crct.ro/ng3i

Societatea romaneasca are nevoie de un nou suport pentru o solidaritate reala. Cum si l-ar putea asigura? Desigur, prin cateva reusite certe, care sa redestepte increderea si speranta in viitor. Daca vom reusi, in anul 2011, sa obtinem reluarea unei cresteri economice sanatoase si durabile, de cel putin 1,5 la suta, pe fondul scaderii inflatiei, un astfel de rezultat se va reflecta si in nivelul de trai. Chiar incepand din 2012. Si speranta va reinvia.

Dupa iesirea din recesiune, consolidarea cresterii economice pe plus a devenit o urgenta. Pentru a-i deschide drum, e nevoie sa fie grabita solutionarea problemelor de disciplina financiara, care sa stimuleze cresterea volumului de economii si relansarea procesului de investitii; sa asigure corelatii normale intre productivitate si salarii, incurajand activitatea eficienta si munca de calitate; sa consolideze un sistem de salarii reale ce nu vor putea spori fara o crestere a productivitatii muncii. Din acest motiv, in primul rand, fiscalitatea trebuie sa-i avantajeze pe cei ce vor sa munceasca, sa faca performanta economica si sa ajunga la profit.

Tocmai asta-i problema. Fiscalitatea nu stimuleaza companiile sa faca profit. Si, in primul rand, nu impinge inainte, catre un alt comportament, acele companii care acum cheltuiesc mult, consuma mult, in timp ce cifrele lor de afaceri sunt mici. Din aceasta combinatie nu poate rezulta altceva decat o valoare adaugata nesemnificativa.

Profiturile multor companii sunt, deocamdata, substantial diminuate. Din acest motiv, la sanatate, invata­mant, armata, justitie, politie, administratie publica nu pot sa ajunga decat sume extrem de mici. Nu ajung banii nici pentru investitii publice: infrastructura, energetica, lucrari edilitare. Aceste tipuri de cheltuieli sunt si vor mai continua sa fie sufocate. Economia nu-i capabila inca sa alimenteze bugetul la nivel optim. Fiindca, la noi, cele mai multe companii se mentin pe linia de plutire cu o eficienta modesta a muncii, cu cresteri mari ale costurilor de productie si cu o competitivitate aflata la mare departare de cerintele minime.

 

Cititi intreg editorialul pe Ziarul Financiar

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.