Reteaua Corect
Cristian Hostiuc

Aţi fost vreodată în situaţia în care nu aţi putut plăti salariile la timp?

Scris de Cristian Hostiuc in 15 noiembrie 2020 la 11:56, in Business. 852 vizualizari Intra in discutie Taguriangajati, companii, românia, salarii shortlinkhttp://crct.ro/nwX3

Aţi fost vreodată în situaţia în care nu aţi putut plăti salariile la timp? Da, am fost, şi a fost foarte greu!

Joi, 29 octombrie 2020, Gala CEO Awards & Gala Tinerilor manageri de top Business Magazin, vremuri de pandemie Covid-19.

O discuţie hibridă cu cei mai admiraţi CEO din România prezenţi în sală şi prin Zoom despre şi cu o parte din cei din Top 100 tineri manageri de top, care ar trebui să le preia locul „admiraţilor” şi să ducă businessul din România mai departe fie că este al companiilor româneşti, fie că este al multinaţionalelor.

O întrebare către Florin Talpeş, fondator şi CEO al BitDefender, cea mai valoroasă companie românească din IT, unde pachetul majoritar de acţiuni mai este deţinut de români, în cazul de faţă familia Talpeş: Aţi fost vreodată în situaţia în care nu aţi putut plăti salariile la timp? Da, am fost şi a fost tare greu când a trebuit să le explic angajaţilor acest lucru. Pur şi simplu nu mai aveam bani.

Cu toţii ne uităm şi „numărăm” cât valorează o companie şi câţi bani fac acţionarii.

În cazul BitDefender probabil că valoarea actuală s-a apropiat, dacă nu chiar a depăşit 1 miliard de dolari, având în vedere că în urmă cu 2 ani compania a fost evaluată la 600 de milioane de euro într-o tranzacţie între două fonduri de investiţii.

Zbuciumul unei companii, mai ales a unei companii româneşti, lasă urme adânci în mintea unui antreprenor. Poate mulţi ar da o parte din averea lor ca să nu aibă acest zbucium atunci când construiesc şi dezvoltă un business.

Indiferent dacă sunt multinaţionale sau companii antreprenoriale româneşti, toată lumea trage de plăţi - să încaseze cât mai repede şi să plătească cât mai târziu fiind deviza tuturor, mai ales când este criză.

Dar plata salariilor la timp este un „must“. Furnizorii, taxele şi impozitele la stat poţi să le mai amâni, dar salariile trebuie plătite.

Putem să-i admirăm, dar nu ştiu dacă trebuie să îi invidiem pe patroni, oameni de afaceri, antreprenori, CEO pentru cifrele de afaceri ale companiilor, pentru creşterile spectaculoase câteodată, pentru câştiguri sau pentru dividendele plătite, pentru salariile încasate sau pentru milioanele obţinute atunci când îşi vând afacerile.În spatele tuturor acestor realizări este o luptă continuă pentru business, pentru contracte, pentru salariaţi - ca să faci rost de ei, ca să aibă cine să lucreze -, pentru cash, pentru ca la finalul lunii să poţi să plăteşti în primul rând salariile.

Probabil că Florin Talpeş nu-şi mai aduce aminte de ideile pe lângă care a trecut, de deciziile bune sau rele, dar sigur şi-a amintit de acest episod.

Iulian Stanciu, CEO al eMag, cel mai mare retailer online din România, o companie care probabil că valorează mai mult de 1 miliard de euro, şi-a amintit la Gala CEO Awards 2020 cum Business Magazin i-a dat un premiu în 2005 la Gala Tineri manageri de top, ediţia I, atunci când era „nimeni” în lumea afacerilor, iar eMag era un business aproape necunoscut.

Nici Florin Talpeş şi nici Iulian Stanciu nu se gândeau unde pot să ajungă cu afacerile pe care le-au fondat atunci când se luptau să facă rost de bani pentru plăţile curente. Şi Florin Talpeş, şi Iulian Stanciu au fost nevoiţi să-şi vândă o parte din acţiuni, la o valoare mult mai mică a companiilor faţă de cât este astăzi, pentru a face rost de lichiditate ca să meargă înainte cu ideea lor, cu ceea ce voiau să construiască.

Iulian Stanciu mai are până în 20% din eMag, în timp ce familia Talpeş mai are 60% din Bitdefender.

În fiecare an Business Magazin trebuie să vină pe piaţă cu cele două topuri CEO Awards şi 100 Tineri manageri de top, chiar şi în pandemie, pentru a vedea care sunt cei mai admiraţi CEO din România, dar şi care sunt pariurile pentru viitor.

E foarte frumos când eşti admirat, când eşti în top, dar nu ştiu cât de mulţi ar vrea să preia şi zbuciumul sau chinul de a face sau de a conduce o afacere, nu pentru un an, ci pentru trei decenii în cazul lui Florin Talpeş sau două decenii pentru Iulian Stanciu.

După cum spunea Ufuk Tandogan, CEO Garanti Bank România: Tinerii de astăzi nu prea au răbdare, vor totul imediat, dar în spatele fiecărui business, ceea ce contează este munca, cu cicatricile de rigoare.

Această opinie a apărut primda dată în Business Magazin.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.