Reteaua Corect

Hiroshima, Nagasaki, Bursa de Valori Bucureşti

Lumea crede că, după alungarea lui Ciurezu de la conducerea SIF Oltenia, lucrurile au revenit la normal prin reluarea tranzacţionării acţiunilor oltene la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) şi, vorba lui Shakespeare, totul e bine când se termină cu bine, dar comunitatea pieţei de capital nu observă norul radioactiv care a fost generat de complicitatea ASF la ilegalităţile practicate de "cooperativa" pe care şi-a format-o SIF Banat Crişana, distrugând întreaga piaţă bursieră, ca o bombă nucleară: la Hiroshima şi Nagasaki trebuie adăugată BVB, doar că, la Bursa de la Bucureşti, a fost detonată prostia agresivă.

Iată peisajul după expunerea pieţei la iradiere cu prostie şi ilegalitate.

Într-o Adresă transmisă Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), la 15 octombrie (vezi Adresa AAF), Asociaţia Administratorilor de Fonduri (AAF) i-a solicitat îndrumarea "cu privire la următoarea situaţie apărută în practică", anume, dacă dividendele încasate deja de la SIF Oltenia pot fi incluse în Valoarea Activului Net al SIF-urilor care le-au încasat, în condiţiile în care AGOA SIF Oltenia din 12 octombrie a anulat hotărârile Adunării generale precedente, prin care au fost aprobate situaţiile financiare şi distribuirea de dividende.

Cu alte cuvinte, "cooperativa" din jurul SIF Banat Crişana şi-a tras un glont în picior (eu am spus că de aici emană tâmpenii în valuri), pentru că SIF Banat Crişana, SIF Muntenia, Fondurile Certinvest şi ceilalţi membri ai "cooperativei", adică exact cei care au revocat (ilegal, de altfel, dar asta este o altă discuţie) distribuirea dividendelor, sunt în acelaşi timp şi cei care au încasat deja dividendele de la SIF Oltenia.

Îmi pare rău că fraza este lungă.

Mai scurt este aşa: tipii ăştia şi-au tras dividendul şi după aia au anulat hotărârea prin care le-a fost dat.

Sau şi mai scurt e aşa: pistolul, pac!, piciorul.

Situaţia poate să pară de Stan şi Bran - ţineţi minte cum Stan îl întreabă pe Bran cât e ceasul şi Bran întoarce mâna vărsând cafeaua din cană şi se uită la ceas?...ha, ha, ha!

Ei bine, după o secundă de gândire, veţi constata că de fapt din cană a căzut o bombă nucleară care a explodat şi a iradiat piaţa Bursei de Valori Bucureşti.

Deci...

Avem două SIF-uri - SIF Banat Crişana şi SIF Muntenia - la care nu ştim care este Valoarea Activului Net, că nu ştim dacă dividendul încasat se pune sau nu se pune şi deşi ele şi-au înaintat Raportul lunar la BVB şi BVB le menţine la tranzacţionare ca şi când n-ar avea niciun dubiu cu privire la Valoarea Activului Net, care nu ştiu nici ele însele cât este, conform propriilor lor hotărâri (ilegale, de altfel, dar, din nou, asta este altă poveste).

Deci, două SIF-uri.

Avem un al treilea SIF - SIF Oltenia - la care dubiul este egal, dar de sens invers, că adică dividendul plătit se pune la cei care l-au încasat sau se întoarce şi se socoteşte în Valoarea propriului Activ Net? (Desigur, BVB menţine la tranzacţionare şi acţiunile SIF Oltenia, ca şi când..., lăsaţi, înţelegeţi ce vreau să zic).

Deci trei SIF-uri.

Problema este că, în România, avem cinci SIF-uri şi, de pe timpul fostului vicepreşedinte ASF Mircea Ursache, ele se pot cumpara între ele şi toate au acum acţiuni iradiate, acţiuni la SIF Banat Crişana, care nu ştie de capul său, acţiuni SIF Muntenia, care nu-i de capul său ci de capul lui SIF Banat Crişana, care nu ştie de capul său şi acţiuni SIF Oltenia, căreia i-a fost luat capul.

Deci, cinci SIF-uri.

Tâmpenia iradiază prin deţineri reciproce în toate SIF-urile şi în oricare societate care deţine acţiuni măcar la unul din SIF-uri, de pildă la toate fondurile de investiţii ale "cooperativei", dar şi în fondurile de pensii şi eventual în vreo bancă, care să fi avut inspiraţia să achiziţioneze astfel de acţiuni şi poate că banca este listată la BVB, ca să închidă încă o dată cercul.

Vorba batrânelului de la Teleshop: "Dar nu numai atât!"

Când contorul Geiger-Muller se apropie de SIF Oltenia începe să pârâie neîntrerupt, de zici că eşti la Cernobâl.

NOTĂ LEGALĂ

Legea 74/2015 privind administratorii de fonduri de investiţii alternative

"Art. 8(1) ASF acordă autorizaţia unui AFIA stabilit în Romania doar dacă:

b) conducerea activităţii AFIA este asigurată de cel puţin două persoane;

Art. 11 ASF poate retrage autorizaţia eliberată unui AFIA în cazul în care acesta:

(c) nu mai îndeplineşte condiţiile care au stat la baza autorizării."

Şi încă o dată: în conformitate cu Autorizaţia de funcţionare ca AFIA, SIF Oltenia este condusă de un CA format din şapte membri; pentru a putea lua decizii este necesar, conform Regulamanentului de funcţionare al CA, un număr de cel puţin patru administratori (adică, din nou, CA nu poate funcţiona cu o singură persoană).

SIF Oltenia nu mai are capacitate de exerciţiu, neavând conducere.

SIF Oltenia nu are situaţiile financiare aprobate, la jumătatea lunii a zecea a anului, jumătate de an mai târziu decât termenul legal, pentru că "cooperativa" (vă rog să nu-mi reproşati mie cacofonia, ci lor) aşa a hotărât, deşi tot ea propusese să le aprobe (anulezi, propui, faci contestaţie, propui din nou şi revoci una şi aceeaşi chestie - cred că un neurolog ar putea eticheta tipul ăsta de comportament drept Sindrom Tourette).

Lipsa conducerii, lipsa situaţiilor financiare pentru anul 2019 (neaprobate), statutul incert al dividendelor sunt factori de instabilitate a pieţei acţiunilor SIF Oltenia, care până la clarificare ar impune oprirea de la tranzacţionare.

Aici e clar.

Dar restul?

Părerea mea este că oprirea completă a tranzacţionarii la Bursa de Valori Bucureşti ar fi nimerită, dar nu suficient de radicală.

Eu cred că ar trebui să ne încolonăm toţi, cu mic cu mare, în spatele vicepreşedintelui Albert Einstein de la ASF şi al lui Bruce Lee de la SIF Banat Crişana, toţi, toată piaţa de capital şi să ne predăm la poliţie, cu cuvintele: "Legaţi-ne, suntem nişte infractori!".

Eu, nu, eu am să chiulesc de la această acţiune, că pe mine nu mă primesc ăia cu anticorupţia că nu întrunesc condiţiile de vârstă şi de glicemie şi trebuie să rămână şi cineva care să râdă de voi.

Promit să vă arunc pantofii în Dâmboviţa şi chiftele cu praştia.

Articol de MAKE, preluat de pe Bursa.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.