Reteaua Corect

Guvernul Ciucă pariază pe o creştere economică de 4,6% în 2022

Scris de newsreporter in 20 decembrie 2021 la 10:55, in Business. 407 vizualizari Intra in discutie Taguri2022, buget, crestere economica, deficit, Guvernul Ciucă shortlinkhttp://crct.ro/nySX

Cheltuielile bugetare vor fi de 517 miliarde de lei, în creştere cu 11%, iar veniturile de 440 miliarde de lei, în creştere cu 13%, scrie ZF.

Guvernul şi-a bugetat veni­turile de 440 de miliarde de lei în 2022 pe o creştere eco­no­mică de 4,6% în 2022. Potrivit pro­iectului de buget pu­blicat du­mi­nică de Finanţe, cheltuielile bu­getare vor fi de 517 miliarde de lei, în creş­tere cu 11%, iar veniturile de 440 de miliarde de lei, în creştere cu 13% faţă de execuţia pre­liminară a buge­tului general consolidat, potrivit cal­culelor făcute de ZF pe baza da­telor de la Finanţe. PIB-ul ar urma să ajungă la 1.317 miliarde de lei în 2022.

Deficitul bugetar va fi de 77 mld. lei, în 2022, adică circa 5,84% din PIB-ul estimat la 1.317 mld. de lei în 2022. Deficitul bugetar ar urma astfel să scadă de la 83 mld. lei, cât este estimat în 2021, adică de la circa 7% din PIB la 5,8% din PIB-ul din 2022.

Finanţele mizează în 2021 pe o creştere economică „susţinută în principal de in­ves­tiţii, alături de consum, într-un mediu intern favorizat de stabilitatea şi predictabilitatea politicilor macroeconomice, precum şi de eficacitatea politicilor guvernamentale pri­vind atenuarea efectelor pandemiei“, po­trivit strategiei fiscal-bugetare pentru ur­mătorii ani.

Ţinta fiscal-bugetară menţionată în do­cumentul citat este „realizarea graduală a con­solidării fiscale prin măsuri care să per­mită atingerea ţintei de deficit prevăzute de re­gulamentele europene până la sfârşitul ori­zon­tului de prognoză, respectiv anul 2024, contribuind, în acest fel, la scăderea in­flaţiei, a ratelor dobânzilor, a deficitului co­mercial şi de cont curent al balanţei de plăţi, precum şi la stabilitatea cursului valutar al leului.“

Printre factorii pe care se bazează creş­terea economică din 2022 se numără creşte­rea mai dinamică a formării brute de capital fix, investiţiile, faţă de consum. Astfel, gu­vernul vrea să treacă într-o paradigmă în care principalul driver al economiei să fie in­vestiţiile, în locul consumului. În 2021, potri­vit ultimei prognoze a guvernului, investiţiile ar aduce 2 puncte procentuale din creşterea economică de 7%, în vreme ce consumul vine cu un aport de 5,2 pp.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.