Reteaua Corect

Guvernatorul băncii centrale a Turciei, revocat din funcție

Guvernatorul băncii centrale a Turciei, Murat Cetinkaya, a fost demis sâmbătă, din cauza diferenţelor de opinie cu guvernul, pe fondul încetinirii economiei, a instabilităţii lirei turceşti şi a inflaţiei ridicate, transmite Reuters, potrivit Știripesurse.ro.

Cetinkaya, care era guvernator din aprilie 2016, a fost înlocuit cu adjunctul său, Murat Uysal, arată un decret prezidenţial publicat în monitorul oficial al Turciei, conform News.ro.

Motivul concedierii nu a fost comunicat oficial, dar pe pieţele financiare au existat zvonuri în ultimele săptămâni potrivit cărora Cetinkaya urma să fie înlăturat de către guvern din cauza reticenţei sale de a reduce dobânzile.

Banca centrală a fost supusă de-a lungul timpului presiunilor din partea preşedintelui Tayyip Erdogan de a reduce dobânzile pentru a stimula economia, care a intrat în recesiune la începutul acestui an.

Economia Turciei s-a contractat puternic pentru al doilea trimestru consecutiv, la începutul acestui an, din cauza impactului avut asupra producţiei de criza valutară, accelerarea inflaţiei şi de nivelul dobânzilor.

Două surse guvernamentale au declarat că diferenţele de opinie dintre guvern şi guvernator legate de politica monetară s-au agratat în ultimele câteva luni.

Pentru a susţine lira, Cetinkaya a majorat anul trecut dobânda de referinţă cu 6,25 puncte procentuale, aceasta ajungând în septembrie a 24%, nivel la care se află şi în momentul de faţă.

Erdogan, al cărui ginere este ministru de Finanţe şi al Trezoreriei, a criticat în repetate rânduri banca centrală pentru că menţine dobânzile ridicate.

”Preşedintele şi ministrul de Finanţe i-au cerut demisia, dar Cetinkaya le-a reamintit că banca centrală este independentă şi a refuzat să demisioneze”, a spus una dintre surse.

Într-un comunicat publicat sâmbătă, banca centrală a anunţat că va continua să funcţioneze în mod independent şi că noul guvernator se va concentra pe menţinerea stabilităţii preţurilor, acesta fiind principalul său obiectiv.

”În primele sale remarci, Murat Uysal a spus că se va folosi de canalele de comunicare la cel mai înalt nivel în privinţa obiectivelor de stabilitate a preţurilor şi financiară”, potrivit băncii.

Guvernul turc nu a fost disponibil imediat pentru comentarii.

Date publicate în această săptămână au arătat că inflaţia preţurilor de consum a încetinit în iunie la cel mai redus nivel din ultimul an, la 15,5%, după ce în octombrie a atins un maxim al ultimilor 15 ani, de peste 25%.

Analiştii anticipează că banca centrală ar putea relaxa politica monetară la o şedinţă din 25 iulie, dacă lira nu va fi afectată de noi sancţiuni americane, din cauza achiziţiei de către Turcia a unui sistem rusesc de apărare anti-rachete.

Lira turcească s-a depreciat în acest an cu 10%, după un declin de 30% consemnat anul trecut.

Deşi banca centrală şia exprimat independenţa, un bancher care nu a dorit să îi fie publică identitatea a spus că demiterea guvernatorului ridică semne de întrebare legate de autoritatea băncii.

Principalul partid de opoziţie a subliniat la rândul său îngrijorarea că demiterea şefului băncii centrale ar putea submina credibilitatea instituţiei.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.