Reteaua Corect

Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei a trecut la ofensivă în scandalul bancar

Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei, Adam Glapinski, l-a acuzat pe magnatul aflat în mijlocul unui scandal de corupţie, care a dus la demisia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF), că încearcă să saboteze industria bancară din Polonia, transmite Bloomberg, consultat de Agerpres.

Săptămâna trecută, cotidianul polonez Gazeta Wyborcza a publicat un articol conform căruia preşedintelui Autorităţii de Supraveghere Financiară din Polonia (KNF), Marek Chrzanowski, i-ar fi oferit miliardarului Leszek Czarnecki un tratament favorabil pentru băncile sale în schimbul angajării unui expert jurist recomandat chiar de Marek Chrzanowski. Acesta din urmă, un protejat al Guvernatorului Adam Glapinski, a demisionat în urma acestui scandal.

"Leszek Czarnecki, proprietarul băncilor Getin Noble Bank SA şi Idea Bank SA, precum şi avocatul său încearcă să destabilizeze sistemul bancar polonez şi vreau să le spun că nu vor reuşi. Nu amestecaţi jocurile voastre politice cu sistemul bancar pentru că polonezii vor avea de suferit", a declarat duminică guvernatorul Adam Glapinski, într-un interviu acordat postului public de televiziune TVP Info.

De asemenea, Adam Glapinski a ţinut să îi asigure pe polonezi că banii lor sunt în siguranţă. "Ceea ce se întâmplă poate fi o îngrijorare pentru oamenii obişnuiţi dar nu pentru bancheri pentru că aceştia ştiu că industria financiară poloneză este foarte stabilă", a spus Glapinski. Acesta a mai făcut un apel către politicieni să evite "jocurile" care ar putea submina băncile după ce principalul partid de opoziţie a cerut o anchetă parlamentară în acest scandal de corupţie.

Scandalul din jurul Getin Noble Bank SA, o bancă cu depozite în valoare de peste 10 miliarde dolari, i-a speriat însă pe investitori astfel că vineri indicele bursier care regrupează acţiunile băncilor poloneze a scăzut cu 4%, cel mai mare declin zilnic din ultimii doi ani.

Reacţia lui Adam Glapinski vine după ce Guvernatorul Băncii Centrale a Poloniei a spus că este posibil ca şi el să fi fost înregistrat în secret de miliardarul Leszek Czarnecki, care nu a făcut deocamdată niciun fel de comentarii publice după articolul de săptămâna trecută din Gazeta Wyborcza.

Atât Adam Glapinski cât şi Guvernul de la Varşovia încearcă să ţină sub control acest scandal şi pagubele la adresa reputaţiei lor. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.