Reteaua Corect

Grupul italian Intesa şi cel ungar OTP au rămas în cursă pentru Garanti Bank

Scris de newsreporter in 03 februarie 2020 la 12:11, in Business. 351 vizualizari Intra in discutie TaguriBBVA, Garanti Bank, intesa, OTP shortlinkhttp://crct.ro/nvCK

Grupul spaniol BBVA a scos la vânzare în a doua parte a anului trecut Garanti Bank România, o bancă din top 10, iar surse din piaţa bancară spun că după ultimele discuţii în finală au rămas grupul italian Intesa şi grupul ungar OTP, scrie Ziarul Financiar.

Spaniolii, care desfăşoară acest proces prin divizia lor de investment banking, au ţinut acest proces de vânzare destul de discret, având discuţii doar cu bănci pe care le-au agreat şi care ar putea să închidă o asemenea operaţiune, care ar putea depăşi 400 mil. euro.

Alături de Intesa şi OTP ceilalţi investitori interesaţi au fost Banca Transilvania, Fondul de Investiţii JCFlowers şi Raiffeisen Bank.

Garanti Bank România este considerată o bancă bună, curată, bine administrată, cu un portofoliu bun de clienţi atât pe partea de corporate, cât şi pe retail şi de aceea spaniolii cer un preţ care să depăşească activele nete deţinute, adică un multiplu de peste 1.

Spre exemplu, Banca Ttasnsilvania a cumpărat VolksBank acum câţiva ani la un multiplu de 0,3, iar BankPost la un multiplu de 0,8. EximBank a plătit pentru Banca Românească un multiplu de 0,4.

Întrebarea tuturor este dacă spaniolii vor obţine preţul aşteptat, având în vedere că tranzacţiile de până acum au fost sub acest nivel.

OTP a intrat în România la începutul anilor 2000 prin achiziţia RoBank, iar apoi după criză a cumpărat şi Millenium Bank. În 2017-2018 a vrut să cumpere Banca Românească, s-a înţeles cu grecii, dar BNR nu a aprobat tranzacţia.

Intesa este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din Europa, cu active de peste 10 ori activele întregului sistem bancar din România, dar au o prezenţă extrem de mică pe piaţa locală.

Garanti Bank avea un active de peste 12 mld. lei (2,5 mld. euro) în primul semestru al anului 2019. BBVA este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa şI au “moştenit” Garanti Bank România prin faptul că au cumpărat Garanti Bank Turcia.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.