Reteaua Corect

Greşeală de ortografie pe 46 de milioane de bancnote. Ce spune Banca Naţională a Australiei

Banca Naţională a Australiei confirmă că noile bancnote de 50 de dolari, printate în luna octombrie a anului trecut, conţin o greşeală de ortografie, transmite The Guardian, potrivit Mediafax.

Bancnotele „noi şi îmbunătăţite” au fost lansate în luna octombrie a anului trecut, cu o sumedenie de tehnologii menită să îmbunătăţească accesibilitatea  şi să prevină falsificarea.

 

David Unaipon, scriitor şi inventator indigen, apare pe o parte a bancnotelor, iar pe cealaltă este afişată Edith Cowan, prima femeie membru a parlamentului din Australia.

Greşeala de ortografie, prin omiterea unei litere, apare pe partea lui Cowan, în textul discursului, informează The Guardian. Cuvântului „responsabilitate” îi lipseşte una dintre litere, cuvântul devenind astfel „responsabiltate”. 

„Este o mare responsabiltate [sic] să fiu singura femeie prezentă aici şi doresc să sublienez necesitatea de a avea şi alte femei aici”, spune textul.

 

Banca Naţională a Australiei a printat microtext pe bancnote cu citate din cartea lui Unaipon, „Poveştile legendare a triburilor australiene”, dar şi din primul discurs a lui Cowan în parlament.

Un purtător de cuvânt al Băncii Naţionale susţine că reprezentanţii sunt „conştienţi de greşeală, aceasta urmând să fie corectată la următoare tipărire”.

Australia este prima ţară din lume care a folosit bancnote din polimer, acestea fiind inventate de Organizaţie de Cercetară Industrială şi Ştiinţifică a Commonwealth-ului (CSIRO), iar mai apoi introduce în 1988. În comparaţie cu bancnotele din hârtie, cele din polimer au durabilitate şi securitate crescută. Totodată, introducerea caracteristicilor pentru cei cu handicap de vedere este mult mai uşoară prin intermediul bancnotelor din polimer.

Noua bancnotă de 50 de dolari are caracteristici tactile, precum patru puncte accentuate şi ridicate pentru a ajuta persoanele cu dizabilităţi să le identifice. Toate bancnotele australiene sunt de diferite mărime şi color din motive similare.

Potrivit Băncii Naţionale, bancnota de 50 de dolari este cea mai circulate din ţară.

Bancnote actualizate de 5 şi 10 dolari au fost deja tipărite şi lansate pe piaţă, iar o nouă bancnotă de 20 de dolari va fi emisă la sfârşitul anului.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.