Reteaua Corect

Germania este pe punctul de a se răzgândi în privința centralelor nucleare

Scris de newsreporter in 19 iulie 2022 la 10:38, in Business. 354 vizualizari Intra in discutie Taguricentrale nucleare, germania shortlinkhttp://crct.ro/nzT8

Confruntată cu amenințarea de a nu mai primi deloc gaze din Rusia, Germania ar putea prelungi durata de viaţă a ultimelor sale centrale nucleare rămase în producție, potrivit unui anunț făcut luni de Ministerul german al Economiei. Guvernul de la Berlin avea de gând să închidă cele trei centrale nucleare la sfârșitul anului, relatează Digi24.

Cancelarul Olaf Sholz anunțase în weekend că Germania va reporni centralele electrice pe cărbune și păcură, ca să acopere golul lăsat de lipsa gazului rusesc. Este vorba de 16 centrale, care erau închise și oprite. Pentru alte 11, care încă funcționau, au fost prelungite autorizațiile. Cancelarul Olaf Scholz a spus sâmbătă că decizia a fost luată cu inima grea și că este doar una temporară, iar obiectivele Germaniei în privința climei rămân în vigoare. În schimb, guvernul de la Berlin - care îi are în componență pe ecologiști - nu părea înclinat să extindă autorizațiile de funcționare, care expiră la finalul anului, pentru cele trei centrale nucleare încă în funcție, deși acestea sunt mult mai puțin poluante.

Într-adevăr, într-o primă evaluare, realizată în luna martie, specialiştii din ministerele Mediului şi Economiei nu au recomandat prelungirea duratei de viaţă a centralelor nucleare, citând obstacole legale, dar şi probleme legate de autorizaţii şi asigurări, necesitatea unor teste de siguranţă extinse şi posibil costisitoare, precum şi lipsa combustibilului nuclear necesar pentru ca centralele să poată funcţiona în continuare.

Opoziţia conservatoare CDU/CSU a dat vina pe Verzi, care au portofoliul de la Economie, pentru rezistenţa guvernului de la Berlin faţă de dosarul energiei nucleare, subliniind că este vorba de o opoziţie de natură ideologică. În replică, purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Berlin, Christiane Hoffmann, a spus că problema prelungirii duratei de viaţă a centralelor nucleare este una de natură tehnică pentru guvern, şi nu una ideologică, relatează Agerpres.

„Vom face din nou calculele”

Ultimele trei centrale nucleare care mai funcţionează în Germania sunt programate să fie închise până la sfârșitul acestui an, după ce fostul cancelar Angela Merkel a promis că va renunţa la energia nucleară ca urmare a accidentului de la centrala nucleară Fukushima din 2011. Diminuarea livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Germania via conducta Nord Stream 1 a dat însă un argument în plus susţinătorilor energiei nucleare atât din Germania, cât şi din Europa.

Aceste trei centrale nucleare au furnizat 6 la sută din producţia de electricitate a Germaniei în primul trimestru al acestui an.

În acest context, Ministerul german al Economiei a anunțat luni că operatorii de reţea au cerut efectuarea unei a doua evaluări cu privire la viabilitatea energiei nucleare. „Vom face din nou calculele şi vom lua o decizie pe baza unor lucruri clare”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german al Economiei.

Rezultatele noii evaluări sunt aşteptate peste câteva săptămâni, a precizat oficialul.

Noua evaluare va avea în vedere impactul potenţial al preţurilor mai mari la gaze asupra preţurilor la electricitate, posibilitatea unor întreruperi mai ample în aprovizionare cu gaz şi oprirea producţiei la centralele nucleare din Franţa, arată un document al Ministerului german al Economiei consultat de Reuters.

În plus, testele de stres vor analiza situaţia specială existentă în sudul Germaniei şi în landul Bavaria, unde centrala nucleară de la Isar II este programată să fie închisă la finele acestui an. Acest land depinde de centralele pe gaze şi are puţine termocentrale pe cărbune, precum şi o producţie mică de energie electrică eoliană, se mai arată în documentul menţionat.

Digi24

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.