Reteaua Corect

Germania este în criză: al doilea miracol economic german este pe sfârşite

Scris de newsreporter in 19 ianuarie 2020 la 11:03, in Business. 711 vizualizari Intra in discutie Taguricriza economica, declin, economie, europa, germania shortlinkhttp://crct.ro/nvyh

Cea mai mare economie europeană, cea germană, a înregistrat cel mai lent ritm de creştere din ultimii şase ani în 2019, când sectorul manufacturier s-a aflat în declin, iar ţara s-a aflat în pragul recesiunii, potrivit Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

Creşterea a atins doar 0,6% în contextul tensiunilor comerciale şi o încetinire generală a cererii care s-a adăugat problemelor structurale fundamentale cu care se confruntă ţara. Industria auto germană se confruntă cu provocarea electrificării, în timp ce producători ca Siemens sunt sub presiune să se adapteze la schimbările climatice. Nesiguranţa geopolitică din Orientul Mijlociu şi riscul continuu al unui Brexit cu probleme sporesc suferinţa germană.

Aceasta înseamnă că deşi 2019 este un an pe care Ger­mania va dori să-l uite, nici 2020 nu se anunţă prea bun. Economiştii văd creşterea accelerând la numai 0,7% în acest an.

Pe fondul slăbiciunii persistente, dar şi al celui mai mare excedent bugetar din istorie, de 13,5 miliarde de euro în 2019, guvernul german este sub presiune să-şi crească susţinerea fiscală pentru economie. Acesta s-a angajat deja să-şi majoreze investiţiile în infrastructură şi educaţie şi s-a angajat să cheltuiască 54 miliarde de euro pentru combaterea schimbărilor climatice.

Guvernul german a anunţat recent un program de investiţii de 86 mld. euro pe 10 ani destinat reţelei feroviare a ţării, cel mai amplu din istoria acesteia, potrivit Financial Times. Planul prevede o creştere cu 54% a cheltuielilor comparativ cu runda anterioară de finanţare.

Potrivit lui Andreas Kluth, editorialist Bloomberg, mulţi nemţi consideră cifre ca cea legată de excedentul bugetar drept semne de virtute şi virilitate economică, însă astfel de indicatori sunt de fapt negative pentru că o eră neobişnuită se apropie de sfârşit, una considerată de Bert Ruerup, un economist german de top, drept al doilea miracol economic al Germaniei.

În ultimii 15 ani, scrie Kluth, Germania s-a transformat din bolnavul Europei în motorul de creştere al acesteia. În următorii 15 ani, Germania nu va deveni neapărat bolnavă din nou, ci ar putea suferi o perioadă de creştere slabă.

Germania a beneficiat nu numai de pe urma uniunii monetare europene, ci şi a globalizării, însă aceeaşi deschidere se transformă acum într-o vulnerabilitate, iar ţara va suferi mai mult decât orice alte mari economii de pe urma războaielor comerciale, scrie editorialistul Bloomberg.

Economia germană este ameninţată de asemenea de transformările digitale, însă poate cea mai mare problemă a acesteia este reprezentată de forţa de muncă în scădere şi de populaţia în curs de îmbătrânire.

Pe măsură ce vechile atuuri ale Germaniei devin mai puţin relevante, iar slăbiciunile ascunse ies la suprafaţă, Europa şi lumea întreagă ar trebui să se teamă, avertizează Andreas Kluth. Economia în creştere puternică din mijlocul continentului a distorsionat multă vreme economiile zonei euro şi mondială cu cel mai mare excedent de cont curent din lume. Noile probleme cauzate de un gigant care începe să sugere ar putea fi însă mult mai mari, potrivit acestuia.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.