Reteaua Corect

Găgăuzia vrea să negocieze direct cu Moscova pe tema exportului de fructe și legume

Autorităţile Unităţii Teritoriale Autonome a Găgăuziei vor să ajungă la o înţelegere directă cu Rusia în legătură cu exporturile de fructe și legume, după ce Moscova a anunțat că va interzice din 15 august importurile de produse vegetale din Republica Moldova. Rusia a invocat „încălcarea standardelor de calitate” pentru a-și motiva decizia. Embargoul rus asupra produselor din Moldova nu se aplică însă şi Transnistriei, scrie Digi24.

Autorităţile de la Comrat se vor adresa direct Serviciului fitosanitar rus (Rosselhoznadzor) pentru a exclude și Găgăuzia din lista unităţilor administrativ-teritoriale din Republica Moldova în privinţa cărora este aplicată interdicţia de export al produselor vegetale în Federaţia Rusă, a declarat şeful Direcţiei generale pentru complexul agroindustrial al Găgăuziei, Andrei Dimitroglo, relatează Agerpres.

„Conducerea ţării trebuie să construiască diplomatic relaţiile cu partenerii. În primul rând, cu Federaţia Rusă. Şi să poată negocia. Noi, la rândul nostru, Comitetul executiv al Găgăuziei, vom contacta direct Rosselhoznadzorul, după exemplul anilor precedenţi când, la fel, au existat interdicţii”, a declarat Dimitroglo, citat de deschide.md.

Nu este pentru prima dată când conducerea de la Comrat are poziții de desolidarizare cu Chișinăul și apropiere de Moscova. În mai, Adunarea Populară a UTA Găgăuzia a adoptat în unanimitate o decizie care permitea purtarea panglicii Sfântul Gheorghe cu prilejul zilei de 9 mai, după ce acest lucru fusese interzis prin lege de Parlamentul Republicii Moldova. 

De asemenea, în ianuarie, când Gazprom amenința că va suspenda livrarea gazelor către Moldova, deputații din Comrat au votat pentru negocieri separate cu Moscova.

Embargoul rusesc asupra produselor moldovenești, o armă des utilizată de Moscova

Serviciul fitosanitar rus a anunţat marţi că începând din 15 august Rusia interzice importul de produse agricole provenite din 31 din cele 34 de regiuni ale Republicii Moldova, exceptate fiind astfel doar regiunile din provincia separatistă pro-rusă Transnistria.

Rusia are o îndelungată istorie de astfel de măsuri în disputele sale comerciale cu alte ţări, menționează Reuters. În relația sa cu Republica Moldova, Moscova a impus o astfel de măsură aproape de fiecare dată când la Chișinău s-a aflat o conducere prooccidentală, fiind, alături de prețul la gaze, „arma” cu care Kremlinul îi „pedepsește” pe moldoveni.

De altfel, decizia Moscovei de acum intervine după ce autorităţile de la Chişinău au cerut Moscovei o amânare a plăţii pentru luna august a gazelor naturale livrate Republicii Moldova.

Din cauza complicaţiilor logistice şi creşterii costurilor de transport în urma agresiunii Rusiei asupra Ucrainei, producătorii de fructe din Republica Moldova şi-au redus exporturile către Rusia. Totuşi, acestea rămân în continuare semnificative, Republica Moldova livrând Rusiei de la începutul acestui an circa 168.000 de tone de produse agricole, în principal mere, prune şi struguri.

Relaţiile dintre Chişinău şi Moscova sunt afectate şi de disputele politice. Fostul preşedinte prorus Igor Dodon se află în arest la domiciliu, iar purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat luna trecută conducerea Republicii Moldova că „recurge la măsuri dure împotriva opoziţiei, ceea ce este foarte departe de conceptul de democraţie”.

Digi24

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.