Reteaua Corect

Franţa îşi ascute discursul protecţionist. Ţintele: SUA şi China

Ministrul francez de finanţe Bruno Le Maire a anunţat că va lupta ca Uniunea Europeană să renunţe la dogma ajutoarelor de stat pentru a se asigura că fondurile merg către susţinerea fabricilor de pe continent şi nu a producţiei din China şi SUA, scrie Bloomberg, potrivit ZF.

Le Maire s-a angajat să facă presiuni pentru o revizuire a regulilor înaintea alegerilor din Parlamentul european de anul viitor pentru ca fondurile publice să fie rezervate pentru produse industriale care au componente europene în proporţie de cel puţin 50%.

„Credeţi că guvernul chinez s-ar gândi vreodată să acorde susţinere unui produs industrial care nu inclu­de componente chinezeşti? Credeţi vreun moment că Joe Biden ar acor­da susţinere federală unui pickup american care nu conţine produse americane în proporţie de 60 sau 70%“, a declarat oficialul francez.

Ministrul a arătat că doar în Europa strategii cred că este posibil să aloce bani publici în continuare atât pentru fabrici europene, cât şi pentru fabrici americane şi chineze.

„Spun să ne oprim. Să punem capăt acestei politici, acestei alegeri politice, haideţi să dăm întâietate industriei europene“.

Preşedintele francez Emmanuel Macron face la rândul său presiuni pentru o abordare mai dură cu pri­vi­re la comerţul cu China, calculând că lipsa de acţiune ar plasa economia blocului pe o cale către suferinţă pe termen lung.

La începutul acestei luni, autori­tă­ţile de la Bruxelles au anunţat o anchetă legată de subvenţiile pentru maşinile electrice chineze.

Franţa lucrează deja la modifi­cări ale bonusurilor pentru achiziţii de maşini electrice. Noul sistem francez ar urma să rezerve susţinerea de stat pentru vehiculele cu cea mai redusă amprentă de carbon, practic excluzând multe maşini fabricate în China, deşi nu în mod explicit.

De asemenea, Macron a anunţat introducerea unei scheme de leasing pentru maşini electrice de 100 de euro pe lună din luna noiembrie în cadrul căreia doar maşinile fabricate în UE vor fi eligibile, potrivit Euractiv.

Schema este de aşteptat să fie extinsă în anii următori.

Franţa este cu ochii pe China, care şi-a crescut semnificativ cotele de piaţă în UE în ultimii ani.

Potrivit Ptolemus Consulting Group, preţurile maşinilor electrice chineze au scăzut cu aproximativ 50% în China în perioada 2015-2022, de la 67.000 la 32.000 de euro.

Pe de altă parte, preţurile maşinilor electrice europene au crescut cu 17% în aceeaşi perioadă, de la uşor sub 49.000 de euro la peste 55.000 de euro, acestea devenind inaccesibile pentru mulţi europeni de rând.

În practică, producători ca Dacia şi Fiat, care au oferte de leasing de sub 100 de euro pe lună în Franţa, vor fi excluşi din schemă, a găsit Numerama.

ZF

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.