Le Maire s-a angajat să facă presiuni pentru o revizuire a regulilor înaintea alegerilor din Parlamentul european de anul viitor pentru ca fondurile publice să fie rezervate pentru produse industriale care au componente europene în proporţie de cel puţin 50%.
„Credeţi că guvernul chinez s-ar gândi vreodată să acorde susţinere unui produs industrial care nu include componente chinezeşti? Credeţi vreun moment că Joe Biden ar acorda susţinere federală unui pickup american care nu conţine produse americane în proporţie de 60 sau 70%“, a declarat oficialul francez.
Ministrul a arătat că doar în Europa strategii cred că este posibil să aloce bani publici în continuare atât pentru fabrici europene, cât şi pentru fabrici americane şi chineze.
„Spun să ne oprim. Să punem capăt acestei politici, acestei alegeri politice, haideţi să dăm întâietate industriei europene“.
Preşedintele francez Emmanuel Macron face la rândul său presiuni pentru o abordare mai dură cu privire la comerţul cu China, calculând că lipsa de acţiune ar plasa economia blocului pe o cale către suferinţă pe termen lung.
La începutul acestei luni, autorităţile de la Bruxelles au anunţat o anchetă legată de subvenţiile pentru maşinile electrice chineze.
Franţa lucrează deja la modificări ale bonusurilor pentru achiziţii de maşini electrice. Noul sistem francez ar urma să rezerve susţinerea de stat pentru vehiculele cu cea mai redusă amprentă de carbon, practic excluzând multe maşini fabricate în China, deşi nu în mod explicit.
De asemenea, Macron a anunţat introducerea unei scheme de leasing pentru maşini electrice de 100 de euro pe lună din luna noiembrie în cadrul căreia doar maşinile fabricate în UE vor fi eligibile, potrivit Euractiv.
Schema este de aşteptat să fie extinsă în anii următori.
Franţa este cu ochii pe China, care şi-a crescut semnificativ cotele de piaţă în UE în ultimii ani.
Potrivit Ptolemus Consulting Group, preţurile maşinilor electrice chineze au scăzut cu aproximativ 50% în China în perioada 2015-2022, de la 67.000 la 32.000 de euro.
Pe de altă parte, preţurile maşinilor electrice europene au crescut cu 17% în aceeaşi perioadă, de la uşor sub 49.000 de euro la peste 55.000 de euro, acestea devenind inaccesibile pentru mulţi europeni de rând.
În practică, producători ca Dacia şi Fiat, care au oferte de leasing de sub 100 de euro pe lună în Franţa, vor fi excluşi din schemă, a găsit Numerama.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.