Reteaua Corect

Fondurile Pilonului II au crescut la bursă în 2019

Scris de newsreporter in 18 ianuarie 2020 la 12:15, in Business. 667 vizualizari Intra in discutie Taguribursa, bvb, fonduri, pilonul II de pensii shortlinkhttp://crct.ro/nvy9

Valoarea deținerilor la Bursa de Valori București (BVB) ale fondurilor de pensii obligatorii administrate privat Pilon II a crescut cu 5,7 miliarde de lei în intervalul 31 ianuarie – 31 decembrie 2019, potrivit datelor centralizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), relatează Știripesurse.ro.

La finalul lunii februarie a anului 2019, deţinerile de acţiuni listate ale celor şapte fonduri de pensii Pilon II, care administrează cumulat 61,96 miliarde de lei (13 miliarde de euro), se situau la o valoare de 8,77 miliarde de lei. Ca pondere din activul total (active total la vremea respectivă de 49,88 miliarde de lei), expunerea pe acţiuni cotate a coborât, la sfârşitul lunii ianuarie, la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani – 16,52% din activ. Totodată, la 31 ianuarie 2019, expunerea din activul net pe acțiuni era de 7,94 miliarde de lei.

Ulterior, pe fondul recuperării deprecierilor cauzate de efectele OUG 114/2018 în economie și pe piețele financiare (creștere de 35% pentru indicele principal BET al BVB în 2019) și a achizițiilor de titluri de la BVB, expunerea pe acțiuni listate a fondurilor Pilon II a urcat în finalul lunii decembrie 2019 la o cotă de 22,02% din activul total, un maximum istoric din punct de vedere al ponderii în activ. Totodată, un maximum istoric s-a înregistrat și în ceea ce privește suma totală din activ plasată în acțiuni, care a atins 13,649 miliarde de lei.

De menţionat că plasamentele în acţiuni listate reprezintă a doua cea mai semnificativă investiţie a fondurilor Pilon II, după titlurile de stat, care dețin o pondere de 61,08% (37,86 miliarde de lei) în activul total al celor şapte fonduri, la finalul lunii decembrie.

Cele 7 fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) au realizat un randament mediu de 11,8% în 2019, cea mai bună performanță din ultimii 9 ani.

Totodată, la 31 decembrie 2018, circa 1,5 miliarde de euro din cei 10,2 miliarde de euro, cât aveau atunci în administrare fondurile Pilon II, reprezenta câştig net (calculat fără comisioane) obţinut din investiţii. Spre deosebire, din cele 13 miliarde de euro administrate de fondurile Pilon II la finele anului 2019, peste 2,6 miliarde de euro (12,6 miliarde de lei) reprezentau câștig net obținut din investiții, ceee ce înseamnă că echivalentul randamentului mediu de 11,8% realizat de Pilonul II în 2019 este suma de 1,1 miliarde de euro.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.