Reteaua Corect

FMI: Incepe vanzarea Hidroelectrica si Nuclearelectrica

Autoritatile romane vor demara in urmatoarele luni vanzarea unor pachete semnificative in companii energetice de stat precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, dar si altele, a declarat luni seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.

Jeffrey Franks.jpg Jeffrey Franks.jpg
Sursa imagine: bloombiz.ro

"Ne concentram in mod deosebit pe sectorul energetic si transporturi care sunt esentiale pentru cresterea economica. In lunile care vor urma autoritatile vor demara vanzarea unor pachete semnificative in companii energetice de stat: Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz si altele", a spus Franks, citat de Mediafax.
Guvernul a vorbit, in toamna anului trecut, de o eventuala listare a Nuclearelectrica, dar ulterior subiectul a fost abandonat, intrucat intentia declarata a autoritatilor era de a crea doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, prin fuziunea mai multor societati energetice detinute de stat.
"La fel ca in sectorul energectic, companiile ineficiente si insuficient capitalizate nu fac fata. Este necesar ca acestea sa fie restructurate impreuna cu capitalizarea si experienta din sectorul privat. Impreuna cu Guvernul vom restructura companiile din domeniul cailor ferate si vom aduce capital privat", a adaugat Franks, referindu-se la cele de-al doilea domeniu de restructurare pe care se va concentra noul acord pe doi ani.
Surse oficiale au declarat ca Guvernul a mentinut in scrisoarea de intentie la noul acord cu FMI obiectivul de a privatiza Oltchim, complexele energetice Turceni, Rovinari si Craiova, insa la Tarom, initial propusa spre privatizare, va vinde doar un pachet minoritar.
Informatia privind vanzarea doar a unui pachet de actiuni din capitalul Tarom a fost confirmata si de Jeffrey Franks.
In scrisoarea de intentie catre FMI de la evaluarea precedenta, Guvernul isi asumase ca, pana la finele lunii aprilie, va finaliza analiza in vederea identificarii unui investitor strategic la Tarom.
Procesul de restructurare la companiile de stat va trebui sa conduca, in final, atat la scaderea arieratelor, cat si a pierderilor.
Potrivit scrisorii de intentie de la evaluarea precedenta arieratele companiilor trebuie sa scada la 18 miliarde de lei pana la finele acestui an.
Presedintele Traian Basescu a declarat, sambata, ca imbunatatirea managementului in regiile si in societatile de stat este prioritatea zero a anului 2011 si ca, in cel mai scurt timp, acestea vor fi trecute din punctul de vedere al raportarii bilantului la Ministerul Finante.

El a mentionat ca printre societatile care sunt sunt in atentie in anul 2011 si a caror functionare va trebui optimizata, cele doua complexe energetice Turceni si Rovinari, Compania Nationala a Huilei, cel mai mare datornic la bugetul statului si cel mai mare neplatitor catre fondurile de pensii si de sanatate, Termoelectrica, Oltchim si Posta Romana.
La Compania Nationala a Huilei si Termoelectrica, autoritatile trebuie sa separe activitatile viabile de cele neviabile, anterior oricarei decizii de privatizare sau inchidere.
In urma negocierilor cu FMI pentru incheierea unui nou acord, lista companiilor monitorizate a fost extinsa prin includerea altor noua societati, respectiv Posta Romana, Tarom, Complexul Energetic Turceni, Filiala de Intretinere si Servicii Energetice "Electrica Serv", Electrica Furnizare Transilvania Nord, Oltchim, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, precum si societatile Interventii Feroviare si Telecomunicatii CFR.
Pe lista au fost mentinute Compania Nationala de Cai Ferate CFR, CFR Calatori, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti si Societatea Comerciala Electrificare CFR, fiind insa scoasa Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare (ANIF).

1.

FMI: Romania risca sa returneze UE 1,5 miliarde de euro

Publicat in 09 Mai 2011 la 10:19

Romania risca sa returneze pana la 1,5 miliarde euro daca unele proiecte finantate din fonduri UE nu sunt finalizate in acest an, a declarat luni seful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.