Reteaua Corect

FMI: Boom-ul din sectorul construcţiilor poate declanşa o criză a creditelor imobiliare

Scris de newsreporter in 29 februarie 2020 la 12:13, in Business. 434 vizualizari Intra in discutie Taguriconstructii, credit, criza, FMI, imobiliar shortlinkhttp://crct.ro/nvKv

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat autorităţile de reglementare financiară să ţină sub supraveghere numărul tot mai mare al construcţiilor, trăgând un semnal de alarmă în legătură cu o posibilă repetare a boom-ului imobiliar care a afectat economiile vestice, scrie Independent, potrivit Ziarului Financiar.

După o serie de analize, FMI a ajuns la concluzia că cele mai rele boom-uri imobiliare sunt asociate cu o creştere mare în sectorul construcţiilor.

Deniz Igan, şef adjunct în cadrul departamentului de cercetare al FMI, a dat drept exemplu situaţia Spaniei din 2008, când piaţa imobiliară s-a prăbuşit, declanşând o serie întreagă de neplată a împrumuturilor şi de erori în interiorul băncilor. Ea a spus că angajările în sectorul construcţiilor au crescut cu 47% în perioada de dinaintea crizei.

„Cercetările noastre arată că asocierea dintre boom-urile de credite şi expansiunea sectorului de construcţii merge dincolo de frontierele Spaniei şi se extinde pe perioade de timp care nu sunt asociate cu o criză financiară globală. Suntem de părere că semnalele date de activitatea sectorului de construcţii pot reuşi să diferenţieze un boom periculos, care nu poate fi controlat, de episoade bune de creştere”, a declarat Igan.

Un boom sănătos tinde să dureze circa trei ani, înregistrând creşteri moderate ale creditelor. Pe cealaltă parte, un boom negativ durează mai mult şi este urmat de o scădere economică majoră sau chiar de o criză a sistemului financiar.

FMI, care acţionează drept câine de pază al sistemului financiar la nivel global, le-a recomandat instituţiilor de reglementare financiară să ţină sub supraveghere activitatea, în special creditele, din sectorul construcţiilor. Fondul nu recomandă majorarea ratelor dobânzilor, sugerând în schimb folosirea altor instrumente, precum creşterea avansului la creditele ipotecare sau limitarea expunerii băncilor pe sectorul de creditare a dezvoltatorilor imobiliari.

Ziarul Financiar

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.