Primarul orașului italian spune că a decis ia această măsură pentru protejarea rezidenților. Guvernul italian are în analiză o măsură care ar interzice închirierile pentru o noapte în centrele orașelor incluse în patrimoniul Unesco.
Municipiul Florența va adopta o prevedere pentru interzicerea utilizării proprietăților rezidențiale pentru închirieri turistice pe termen scurt, tipice platformelor precum Airbnb și Booking, pe toată întinderea zonei Unesco a centrului istoric.
Primarul Dario Nardella a anunțat că va fi adoptată o rezoluție a consiliului local pentru a introduce o modificare a planului operațional municipal. Scopul este de a susține locuirea centrului istoric pe termen lung, susține acesta.
„Ne dăm seama că este o lege îndrăzneață", a mai spus primarul – "îndrăzneață din punct de vedere juridic, dar suntem conștienți că o putem apăra legal", a precizat acesta.
Primarul spune că nu-l deranjează închirierile pe termen lung și chiar vor fi beneficii pentru proprietarii care doresc să revină la închirierea pe termen lung și să renunțe la închirierile de tip Booking sau AirBnb.
"Vom folosi pârghia fiscală pentru toți cei care vor să colaboreze și să se întoarcă la închirieri pe termen lung: deținătorii de proprietăți, destinate în prezent chiriilor pe termen scurt, care vor să revină la închirieri pe termen lung, vor avea un stimulent de la administrația noastră, nu vor plăti impozite și taxe pentru a doua casă trimp de trei ani. Un apartament aflat în centrul orașului plătește peste 2.000 de euro pe an", a mai spus primarul din Florența.
Pentru primar, „singurul punct pozitiv” cuprins în proiect „este prezența unui sistem de recensământ”, dar „stabilirea limitei minime de două zile pentru închiriere este inutilă. Într-un oraș ca al nostru șederea medie a turiștilor este de 2,9 nopți”, iar pentru cei care încalcă regulamentul nu există nici o sancțiune.
Mai mult, a conchis Nardella, „nu există un instrument de planificare și reglementare încredințat administrațiilor locale: primarii sunt ignorați, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în celelalte țări europene principale precum Franța, Spania, Olanda”, scrie stiridiaspora.ro.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.