Reteaua Corect

S&P: Datoria publica a Romaniei ar putea depasi de cinci ori PIB in 2050

Romania se va indatora tot mai mult, iar in urmatorii cinci ani datoria neta guvernamentala va ajunge la 45% din PIB, potrivit agentiei de rating Standard&Poor’s, care estimeaza in cel mai rau scenariu ca gradul de indatorare va depasi de cinci ori PIB in 2050, in timp ce evolutia cea mai favorabila va fi in cazul in care bugetul se va echilibra in 2016.

Datele Ministerului Finantelor Publice (MFP) de la sfarsitul lunii iulie indicau ca datoria neta guvernamentala se ridica la 34,85% (178,280 miliarde de lei) din PIB, din care 93,78% reprezinta datoria publica guver­namentala, respec­tiv 32,68% (167,19 mili­arde de lei) din PIB, scrie financiarul.com.

Scenariul de baza al Stan­dard­&Poor’s pleaca de la o rata a doban­zii de 3%, inflatie anuala de 2% si un ritm de crestere a economiei de 2%.

In aceste conditii, se estimeaza ca in 2015 datoria Romaniei va urca la 45,8% din PIB, in 2030 va depasi Produsul Intern Brut, iar in 2050 va reprezenta 408,6% din PIB.

In cazul in care guvernantii nu vor avea cheltuieli suplimentare cu populatia aflata la varsta a treia, atunci traiectoria ascendenta a gradului de indatorare va fi mult mai lenta, iar in 2050 va ajunge la 226,6% din PIB.

Cea mai buna situatie preconizata pentru finantele tarii este cea in care in anul 2016 Romania va avea un buget echili­brat. Astfel, dupa ce nivelul datoriei va ajunge la 45,8% din PIB in 2015, ulterior va scadea pana la 34,5% in 2020, si 29,5% in 2025, dupa care majorarea s-ar putea relua.

Cea mai mare crestere a datoriilor s-ar putea produce in cazul discriminarii investi­torilor, atrage atentia Stan­dard&Poor’s, situatie in care gradul de indatorare va fi de peste cinci ori mai mare decat cel al PIB in 2050.

Daca insa rata de crestere a economiei va fi mai mare decat cea anticipata, atunci datoria publica va inregistra o crestere mai lenta.

G.D.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.