Ori nu aceasta este calea de urmat, in opinia sefului bancii centrale. Firmele si populatia sunt deja foarte impovarate, iar varianta majorarii impozitelor si contributiilor pentru cresterea veniturilor bugetare nu va permite corectarea deficitului, dimpotriva. Rezolvarea vine prin ''constrangeri bugetare tari'', spune raspicat Isarescu, aratand cu degetul in special sistemul de pensii al carui deficit se corecteaza momentan prin inflatie.
Mai mult, marimea si tendinta de crestere a deficitului bugetar arata ca aceste este structural si nu poate fi corectat doar prin reluarea cresterii economice, fiind necesare masuri de taiere a cheltuielilor, chiar daca aceste reduceri vor pune o presiune suplimentara pe consum.
In lipsa unor politici de ajustare, seful bancii centrale avertizeaza ca BNR nu se mai arata dispusa sa sustina statul pentru a se imprumuta oricat de mult si spune ca banii "buni" nici nu pica din cer si nici nu vin din tiparnita, ci trebuie obtinuti prin munca. BNR a facilitat finantarea deficitului bugetar anul trecut, cand dobanzile erau foarte mari, prin refinantarea unor banci, astfel incat acestea sa poata cumpara titluri de stat la dobanzi rezonabile. Acum, banca centrala se opune desfasurarii unor operatiuni similare.
"Daca avem constrangeri bugetare slabe descurajam in continuare munca, nu avem cum sa iesim, nu se iese asa din recesiune, iar cresterea economica nu este un dat in jurul caruia se invart toate celelalte, ci este un rezultat", crede Isarescu.
A.E.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.