Reteaua Corect

Cum vede Isarescu iesirea din criza. Sfaturi pentru guvernanti

Scris de A E in 22 iulie 2010 la 16:25, in Finante-Banci. 173 vizualizari Intra in discutie TaguriBNR, criza, mugur isarescu shortlinkhttp://crct.ro/n5gu

De cateva luni, Mugur Isarescu si aproape intreaga echipa de conducere a BNR vorbesc in termeni din ce in ce mai duri despre dezastrul finantelor statului si incapacitatea politicienilor de a adopta masuri coerente pentru relansarea economiei. Cum mesajele lansate si solutiile propuse de banca centrala au ramas pana acum fara ecou in randul guvernantilor, Isarescu si-a intetit atacurile la adresa clasei politice, care intarzie nepermis de mult taierea cheltuielilor statului, preferand in schimb sa faca ajustari prin cresterea veniturilor, adica prin impozite mai mari.

Ori nu aceasta este calea de urmat, in opinia sefului bancii centrale. Firmele si populatia sunt deja foarte impovarate, iar varianta majorarii impozitelor si contributiilor pentru cresterea veniturilor bugetare nu va permite corectarea deficitului, dimpotriva. Rezolvarea vine prin ''constrangeri bugetare tari'', spune raspicat Isarescu, aratand cu degetul in special sistemul de pensii al carui deficit se corecteaza momentan prin inflatie.

Mai mult, marimea si tendinta de crestere a deficitului bugetar arata ca aceste este structural si nu poate fi corectat doar prin reluarea cresterii economice, fiind necesare masuri de taiere a cheltuielilor, chiar daca aceste reduceri vor pune o presiune suplimentara pe consum.

In lipsa unor politici de ajustare, seful bancii centrale avertizeaza ca BNR nu se mai arata dispusa sa sustina statul pentru a se imprumuta oricat de mult si spune ca banii "buni" nici nu pica din cer si nici nu vin din tiparnita, ci trebuie obtinuti prin munca. BNR a facilitat finantarea deficitului bugetar anul trecut, cand dobanzile erau foarte mari, prin refinantarea unor banci, astfel incat acestea sa poata cumpara titluri de stat la dobanzi rezonabile. Acum, banca centrala se opune desfasurarii unor operatiuni similare.

"Daca avem constrangeri bugetare slabe descurajam in continuare munca, nu avem cum sa iesim, nu se iese asa din recesiune, iar cresterea economica nu este un dat in jurul caruia se invart toate celelalte, ci este un rezultat", crede Isarescu.

A.E.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.