Reteaua Corect

Criza a sters 10 ani de crestere economica in Europa Centrala si de Est

Scris de A E in 08 iulie 2010 la 14:44, in Business international. 36 vizualizari Intra in discutie Taguricrestere economica, criza, europa, recesiune shortlinkhttp://crct.ro/n4zt

Criza economica a costat circa 10 ani de crestere economica in tari din Europa Centrala, de Est si de Sud-Est, potrivit unui raport al Institutului vienez de studii economice comparate (WIIW). Documentul examineaza perspectivele cresterii economice pe termen lung pentru cele 20 de tari din regiune, printre care Bulgaria, Cehia, Ungaria, Romania, Rusia si Ucraina.

Inainte de criza, tarile din aceasta regiune erau in masura sa atinga pana in 2030 un procent de 90% din PIB-ul mediu pe cap de locuitor al tarilor din Uniunea Europeana, este de parere WIIW, potrivit ziare.com. Dar majoritatea acestor state isi panseaza inca ranile provocate de cea mai grava recesiune cu care s-au confruntat in 2008 si 2009 si nu vor atinge decat 70% din nivelul UE in urmatorii 20 de ani.

Astfel, produsul intern brut pe cap de locuitor va scadea, anul acesta, in Romania, la 45% din media Uniunii Europene, valoare ajustata la puterea de cumparare. In general, indicatorul este utilizat de economisti si pentru a masura nivelul de trai dintr-o tara.

Practic, acest lucru inseamna ca Romania este al doilea cel mai sarac stat din Uniunea Europeana, depasita doar de Bulgaria la acest capitol. Iar situatia nu se va schimba nici in urmatoarele decenii. Economistii think-tank-ului vienez cred ca produsul intern brut pe cap de locuitor va creste gradual in Romania in urmatorii ani, pana la o valoare de 61% din media Uniunii Europene in 2030. Chiar si asa, romanii vor ramane al doilea cel mai sarac stat din blocul comunitar, depasindu-i doar pe bulgari. Spre exemplu, in Polonia, indicatorul va fi la 73% din media Uniunii in 2030, in Ungaria, 72%, iar in Cehia, 97%, noteaza money.ro.

Tarile care aveau inainte de criza o crestere economica puternica, pana la “explozia balonului”, ca in cazul tarilor baltice sau al Kazahstanului, vor suferi cele mai grave rasturnari, estimeaza institutul. Altele, precum Macedonia si Ungaria, “unde cresterea economica era deja anemica inainte de criza”, vor avea de suferit mai putin.

Pe termen scurt, economia din cele 20 de tari in discutie va cunoaste in medie o reluare lenta a cresterii economice, la 1% in 2010, 2,5% in 2011, apoi 3% in 2012. Cresterea “va fi mai puternica in tarile Initiativei Central-Europene (ICE) si in Turcia, aproape de media din Europa Centrala si inferioara in Europa de Sud-Est si in tarile baltice”, afirma WIIW.

Tarile cu cursuri de schimb valutar flexibile, dotate cu un sector industrial solid, ar urma sa iasa mai bine din aceasta situatie. Dar somajul va continua sa creasca, cererea interna si consumul nu vor incepe sa se redreseze decat incepand din 2011.

 

A.E.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.