Reteaua Corect

Cine va fi avantajat de nou anuntatul impozit forfetar

Scris de Ionut Sisu in 30 septembrie 2010 la 12:21, in Finante-Banci. 12 vizualizari Intra in discutie Tagurifiscalitate, forfetar, impozit minim, impozite, taxe, venituri shortlinkhttp://crct.ro/n4Qu

Guvernul Boc a decis recent sa elimine impozitul minim de la inceputul lunii octombrie, urmand ca acesta sa fie inlocuit de la 1 ianuarie 2011 cu un impozit forfetar. Desi in buna parte cele doua impozite sunt similare, unele companii vor fi afectate diferit, un functie de domeniul de activitate.

Impozitul minim, introdus in primavara lui 2009, era cuprins intre 2.200 de lei daca firmele au venituri totale de pana la 52.000 de lei, si 43.000 de lei, pentru venituri de peste 129 mil. lei. De cealalta parte, impozitul forfetar se aplica asupra cifrei de afaceri, fiind insa mai dificil de reglementat. Practic, cota unica sa aplica la toate veniturile companiei, in vreme ce impozitul forfetar se aplica doar in cazul anumitor venituri, avand in vedere ca in cifra de afaceri nu se includ veniturile exceptionale si cele financiare.

Ce inseamna acest lucru pentru companii? La nivel teoretic, societatile care obtin venituri importante din activitati exceptionale sau financiare ar putea plati impozite mai mici in scenariul aplicarii cotei forfetare. Este important de mentionat ca momentan discutiile sunt doar la nivel teoretic, avand in vedere ca sistemul impozitului forfetar va fi definitivat in urmatoarea luna, potrivit spuselor ministrului Finantelor, Gheorghe Ialomitianu.

In general firmele si companiile care activeaza in domeniul financiar sunt cele care realizeaza venituri importante din activitati financiare. Bancile, de exemplu, obisnuiesc adesea sa tranzactioneze in nume propriu pe piata valutara. De cealalta parte din ce in ce mai multe firme de brokeraj devin niste “mini”fonduri de investitii inchise, cumparand si vanzand actiuni pe Bursa pe contul si cu banii societatii, profitul fiind de asemenea realizat de societate.

Si companiile care activeaza in sectorul petrolului si al gazelor obtin uneori venituri importante din investitii si activitatile financiare. In primul trimestru de anul trecut, o treime (41 mil. euro) din profitul Petrom a rezultat din hedging. In prezent un astfel de venit nu ar fi acoperit de impozitul forfetar.

Ramane insa de vazut care vor fi sectoarele de activitate alese de Cabinetul Boc pentru aplicarea impozitului forfetar, avand in vedere declaratia ministrului Ialomitianu care spunea ca “forfetarul va fi tintit doar spre domenii de evaziune fiscala”, fara insa a specifica si care sunt acestea.

I.S.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.