"Reducerea CAS nu creeaza pierderi pentru ca acestea sunt compensate prin crearea de noi locuri de munca care aduc bani la buget. In schimb, reducerea cotei unice este inutila si creeaza pierderi la buget. Cand ai redus impozitul de la 40% la 16%, atunci ar avea un rost, dar o reducere cu patru procente nu provoaca decat beneficii marginale. Oricum, daca vorbim de profit, companiile nu prea au profit ca sa beneficieze de aceasta reducere. Daca exista disponibilitate pentru cresterea deficitului, atunci sa scada contributiile la asigurari cu un procent chiar mai mare sau sa se revina la TVA de 19% sau la salariile de dinainte de reducerea lor cu 25%", spune analistul economic Liviu Voinea de la GEA, un adversar al cotei unice de impozitare, citat de zf.ro.
Estimarile facute de PDL sustin ca interventiile vizate vor aduce o scadere a bugetului cu 2,2 miliarde de euro, suma care poate fi acoperita fie prin majorarea deficitului deja convenit cu FMI de la 4,4% la 4,8%, fie prin mentinerea deficitului bugetar si taierea respectivei sume din fondurile alocate investitiilor.
"Daca reducerea somajului prin crearea de locuri de munca este obiectivul fixat pentru iesirea din criza, atingerea lui trebuie sa inceapa cu reducerea CAS-ului. Aceasta are ca efect imediat stimularea de noi angajari si cresterea nivelului colectarii taxelor", explica Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).
G.D.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.