Reteaua Corect

Ce reduceri de taxe pregateste Guvernul la venirea delegatiei FMI

Guvernul asteapta venirea delegatiei FMI cu o serie de masuri prin care doreste stimularea, cel putin intr-o mica masura, a economiei – reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, diminuarea contributiilor sociale de la 44% la 41% si cresterea salariului minim de la 600 de lei la 700 de lei, potrivit unor surse din PDL. Analistii economici considera ca mai degraba guvernantii ar trebui sa actioneze asupra reducerii costului muncii si nu in zona cotei unice de impozitare.

FMI FMI

"Reducerea CAS nu creeaza pierderi pentru ca acestea sunt compensate prin crearea de noi locuri de munca care aduc bani la buget. In schimb, reducerea cotei unice este inutila si creeaza pierderi la buget. Cand ai redus impozitul de la 40% la 16%, atunci ar avea un rost, dar o reducere cu patru procente nu provoaca decat beneficii marginale. Oricum, daca vorbim de profit, companiile nu prea au profit ca sa beneficieze de aceasta reducere. Daca exista disponibilitate pentru cresterea deficitului, atunci sa scada contributiile la asigurari cu un procent chiar mai mare sau sa se revina la TVA de 19% sau la salariile de dinainte de reducerea lor cu 25%", spune analistul economic Liviu Voinea de la GEA, un adversar al cotei unice de impozitare, citat de zf.ro.

Estimarile facute de PDL sustin ca interventiile vizate vor aduce o scadere a bugetului cu 2,2 miliarde de euro, suma care poate fi acoperita fie prin majorarea deficitului deja convenit cu FMI de la 4,4% la 4,8%, fie prin mentinerea deficitului bugetar si taierea respectivei sume din fondurile alocate investitiilor.

"Daca reducerea somajului prin crearea de locuri de munca este obiectivul fixat pentru iesirea din criza, atingerea lui trebuie sa inceapa cu reducerea CAS-ului. Aceasta are ca efect imediat stimularea de noi angajari si cresterea nivelului colectarii taxelor", explica Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri (AOAR).

G.D.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.