Reteaua Corect

Lucian Croitoru: Deprecierea leului va stimula exporturile

Aprecierea dolarului în raport cu leul va stimula exporturile, ceea ce va influența pozitiv creșterea economică a României, dar o depreciere a monedei naționale ar putea crea probleme în legătură cu lichiditatea din piață și ar adăuga și presiuni inflaționiste, a declarat duminică Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, potrivit Agerpres.

Sursa imagine: capital.ro

"Politica fiscală a președintelui Donald Trump va stimula creșterea economică, ceea ce va duce la inflație și va face să crească ratele dobânzilor în SUA, iar o creștere a ratelor dobânzilor va face ca dolarul să se aprecieze. În țările emergente, cum este și România, această apreciere a dolarului, comparativ cu leul, pe de o parte va stimula exporturile, ceea ce este un efect pozitiv pentru creșterea economică din România, dar, pe de altă parte, ar putea crea probleme în legătură cu lichiditatea din piață, prin depreciere vor tensiona bilanțurile și o depreciere a leului în cazul nostru ar adăuga și presiuni inflaționiste", a afirmat Lucian Croitoru, la Digi24.

Acesta a explicat că nu se cunosc încă detaliile exacte ale planului de guvernare în SUA, dar politica fiscală are două componente: stimularea cheltuielilor militare și a cheltuielilor cu infrastructura, ceea ce va duce la accelerarea creșterii economice, iar pe partea de venituri, reducerea impozitului pe profit și pe venitul persoanelor fizice. Aceste măsuri vor stimula creșterea PIB-ului SUA, consideră oficialul BNR.

"Rata șomajului în Statele Unite este în jur de 4,6%, doar în 2005-2006 se mai întâlnea această rată scăzută a șomajului, ceea ce indică o lipsă de forță de muncă imediat disponibilă, astfel încât, dacă nu crește rata de participare a americanilor la piața muncii, sau dacă nu vor lucra mai multe ore, atunci vor avea o problemă care vine din această forță de muncă", a apreciat Lucian Croitoru.

Acesta a adăugat: "Acesta este un raționament cheie în judecata celor de la Rezerva Federală a SUA (Fed), care au anunțat majorarea ratelor dobânzilor de 3-4 ori. Pentru că această lipsă a forței de muncă indică deja presiuni inflaționiste".

În decembrie, Rezerva Federală a SUA a decis un nou pas spre normalizarea politicii monetare, majorând la un interval cuprins între 0,50% și 0,75% dobânda de politică monetară.

"Având în vedere inflația, condițiile realizate și cele așteptate de pe piața forței de muncă, s-a decis majorarea dobânzilor cu un sfert de punct procentual. Ritmul de creștere a numărului de locuri de muncă a fost solid în ultimele luni și rata șomajului a scăzut, în timp ce rata inflației a urcat", se arată în comunicatul publicat la ultima reuniune din 2016 a Comitetului de politică monetară de la Rezerva Federală (FOMC).

Noile proiecții arată că Fed se așteaptă la trei noi majorări ale dobânzii în 2017.

De asemenea, Fed se așteaptă ca PIB-ul SUA să înregistreze un avans de 2,1% anul viitor, față de 2% estimat în septembrie, în timp ce rata șomajului ar urma să scadă la 4,5% anul viitor și să rămână la acest nivel până în 2019.

Inflația va atinge 1,9% anul viitor și 2% în 2018, estimează Rezerva Federală a SUA.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.