Reteaua Corect
Sorin Paslaru

De ce nu se restrictioneaza creditul in valuta?

La doi ani de la punerea Romaniei in situatia imposibila de a finanta pe termen scurt o datorie privata externa de 22 mld. euro şi "salvarea" printr-un credit FMI, autoritatile inca stau pe ganduri daca sa restrictioneze sau nu creditul in valuta pentru populatie, generatorul situatiei de risc.

Romania avea in decembrie 2008 o datorie publica de doar 28% din PIB, din care datoria publica externa era de 14% din PIB, adica 18 miliarde de euro.

Ce folos? Datoria totala externa (publica şi privata), adica cea facuta de banci şi companii, ajunsese la 73 mld. euro din PIB, din care o treime datorie pe termen scurt.

Cum s-a ajuns la acest nivel al datoriei externe? Prin canalul creditului in valuta. Ce a fost a fost. Problema este ca acum, cand se vede in ce situatie riscanta a fost adus sistemul financiar local, acest canal nu este oprit. Şi acest canal ar trebui oprit cu atat mai mult cu cat situatia de pe pietele financiare occidentale este atat de tensionata incat riscul de a avea o noua criza de proportiile Lehman Brothers este luat serios in considerare. In lume este razboi. Razboiul banilor şi al datoriilor.

Pentru prima data de cand s-au infiintat agentiile de rating, acum 70 de ani, datoria SUA este pusa sub semnul intrebarii. Standard & Poor's a revizuit perspectiva de rating a datoriilor SUA, AAA, de la stabila la negativa, ceea ce inseamna 30% şanse de scadere a ratingului in urmatorii doi ani.

In Europa marile ziare, politicienii şi reprezentantii marilor banci imping Grecia spre o restructurare a datoriei publice. Se vorbeşte despre un Lehman Brothers II, iar ideea este ca de data aceasta sa fie o "restructurare ordonata" şi nu panica.

Investitorii iau in calcul deja faptul ca Grecia nu va putea plati la scadenta datoria şi coteaza obligatiunile la 80% din valoarea de emisiune. Situatia este analizata pe toate fetele. O propunere ar fi plafonarea dobanzilor la care se imprumuta Grecia (160% din PIB datorie publica) şi celelalte tari de la periferia UE cu datorii publice mari relativ la PIB (Irlanda - 95% din PIB, Portugalia - 85% din PIB). Aceasta ar insemna insa un ajutor direct dat de catre contribuabilii germani sau francezi celor din sud, deci ar fi foarte greu acceptabila politic.

Cealalta solutie, despre care se vorbeşte tot mai insistent, este restructurarea. Ce inseamna asta? Ca debitorul - statul elen, in acest caz - nu mai plateşte la scadenta decat 80%, 70% (sau 40% - exista şi asemenea estimari luate in calcul) din ceea ce datora. Grecii resping cu toate fortele aceasta posibilitate. "Daca se va restructura datoria, ar fi falimentul tarii şi o catastrofa pentru sistemul bancar elen", a afirmat Takis Kambureas, preşedintele ATE Bank, citat miercuri, 18 aprilie 2011, de ziarul francez Le Figaro.

Teama este ca, odata restructurata datoria, investitorii nu vor mai finanta o tara care nu a reuşit sa ramburseze la timp şi total banii pe care i-a imprumutat. Dar ce şansa au? Statisticile sunt necrutatoare. In doar 10 ani, adica intre 2000 şi 2010, datoria statului elen a crescut de la 140 miliarde de euro la 340 miliarde de euro (şi cea mai mare parte datorie externa), in conditiile in care PIB-ul Greciei este de 200 de miliarde de euro. Grecii s-au imprumutat cu un PIB intreg in 10 ani.

O eventuala restructurare va fi insa cu consecinte complicate şi pentru celelalte tari de la periferia zonei euro cu datorii mari in carca. Situatia este foarte grea. Daca o banca sau un asigurator se trezeşte ca primeşte (sau i se garanteaza) doar 70% din ceea ce i se datoreaza, atunci va trebui sa faca rost de bani noi. De la actionari, de la stat? Statele au platit deja zeci, sute de miliarde de euro pentru a rezolva o situatie similara provocata de caderea Lehman Brothers, ceea ce de altfel le-a şi atras scufundarea in datorii.

Ce sa faca Romania in acest context?

 Cititi intregul editorial in Ziarul Financiar.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.