Reteaua Corect

BCE nu va mai scădea dobânda la depozite, care se situează în prezent la minus 0,40%

Banca Centrală Europeană nu are în prezent niciun plan să reducă și mai mult dobânda la depozite, a afirmat Benoit Coeure, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, deși a adăugat că o reducere rămâne "în principiu" o posibilitate, transmite Agerpres, citand Reuters.

Sursa imagine: romaniaregional.ro

Dobânda negativă la depozite a fost intens criticată de bănci și investitori, în special în Germania, pentru că distorsionează piețele financiare și afectează profitabilitatea instituțiilor financiare.

"În principiu, este posibil să reducem și mai mult dobânda la depozite, dar în prezent nu există niciun plan în acest sens", chiar dacă inflația a revenit în teritoriu negativ, a afirmat Coeure într-un interviu acordat publicației nipone Yomiuri Shimbun.

Dobânda la depozite aplicată băncilor care stochează lichiditățile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore se situează în prezent la minus 0,40%

Rata anuală a inflației în zona euro a coborât la minus 0,2% în aprilie, de la nivelul zero în martie, revenind în teritoriu negativ după ce, la ședința de politică monetară din 21 aprilie, președintele BCE, Mario Draghi, a afirmat că instituția este gata să "utilizeze toate instrumentele disponibile" pentru a stimula creșterea prețurilor în zona euro.

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%, însă inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul la petrol s-a redus semnificativ.

Pentru a stimula inflația, BCE a demarat o serie de măsuri de stimulare în cursul anului trecut. Începând din luna martie 2015, BCE achiziționează lunar obligațiuni suverane ale statelor din zona euro și bonduri corporatiste de până la 60 de miliarde de euro. Conform calendarului inițial, aceste achiziții urmau să se deruleze până în luna septembrie 2016.

Însă, la ședința de politică monetară din luna decembrie, BCE a decis să extindă programul de achiziții de obligațiuni, prin prelungirea duratei acestui program, până la finele lunii martie 2017, și lărgirea paletei de titluri pe care le va achiziționa, prin includerea de obligațiuni municipale și regionale.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.