Reteaua Corect
Sorin Rosca Stanescu

Avertismentul lui Isarescu e sever

Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a facut din nou cateva afirmatii stupefiante. Una dintre ele este chiar mai mult decat atat. Este socant sa auzi cum o persoana extrem de bine informata asupra starii finantelor Romaniei prognozeaza ca anul 2011 va fi la fel de dureros pentru populatie. Si ca nu va exista crestere economica. Sunt sanse mici, a spus Mugur Isarescu, de crestere economica in absenta unor investitii publice efective. Ce inseamna asta? Ce inseamna, in viziunea lui, “investitii publice efective”?

Guvernatorul Bancii Nationale a sesizat ca Guvernul se comporta in mod perfid. Ca una declara reprezentantii sai si alta fac in realitate. Nu mai poate fi un secret pentru nimeni ca principala hiba a programului esuat de asanare a crizei din Romania este absenta unor investitii publice, de natura a dinamiza economia. Daca nu sunt create afaceri, care sa aduca mai multi bani, oricat de mult s-ar taia salariile si pensiile, oricat de mult s-ar miza pe scumpiri, oricate curbe de sacrificiu s-ar face de orice natura, Romania nu-si poate reveni. Pentru ca nu vom putea castiga niciodata, fara investitii, mai multi bani. Vom castiga din ce in ce mai putin. Si fara bani, nici pe termen scurt, nici pe termen mediu si nici pe termen lung, economia noastra nu poate fi vindecata. Desigur, aceasta realitate, acest raport direct intre investitii si posibilitatea de a obtine castiguri suplimentare ii este cunoscut si lui Emil Boc. Si lui Traian Basescu. Si membrilor Guvernului. Pana la ultimul. Motiv pentru care ei au si declarat, in mod ritos, in mai multe randuri, ca statul declanseaza un amplu program de investitii.

            Numai ca guvernantii nu s-au tinut de cuvant. Investitiile nu au fost investitii. Si nici in continuare nu sunt. Cele cateva initiative de acest fel sunt, de fapt, acte de risipa sau chiar de hotie, camuflate sub forma unor investitii. Exemplul cel mai recent si extrem de concludent este decizia Guvernului Boc de a aloca 600 milioane de euro pentru redresarea unor intreprinderi, in care statul este actionar majoritar. Dar nu exista niciun plan de redresare, in cazul niciuneia dintre intreprinderile de stat. Exista doar gauri negre, generate fie de hotie, fie de rea conducere, fie si de una si de alta. Aceasta suma enorma, injectata in intreprinderile de stat, nu va duce la nimic bun. Banii vor fi irositi. Iar ceea ce nu va fi irosit, va fi insusit de catre clientii puterii.

            Acesta este motivul real pentru care Guvernatorul Bancii Nationale utilizeaza expresia “investitii publice efective”. Pentru ca exemplul pe care l-am dat mai sus, caruia i se pot adauga multe altele, nu reprezinta investitii publice efective. Nu reprezinta nici macar “investitii publice”. Pentru ca nu sunt investitii. Sunt doar modalitati, prin care se incearca astuparea temporara a unor gauri. Temporara si efemera. 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.