Guvernatorul Bancii Nationale a sesizat ca Guvernul se comporta in mod perfid. Ca una declara reprezentantii sai si alta fac in realitate. Nu mai poate fi un secret pentru nimeni ca principala hiba a programului esuat de asanare a crizei din Romania este absenta unor investitii publice, de natura a dinamiza economia. Daca nu sunt create afaceri, care sa aduca mai multi bani, oricat de mult s-ar taia salariile si pensiile, oricat de mult s-ar miza pe scumpiri, oricate curbe de sacrificiu s-ar face de orice natura, Romania nu-si poate reveni. Pentru ca nu vom putea castiga niciodata, fara investitii, mai multi bani. Vom castiga din ce in ce mai putin. Si fara bani, nici pe termen scurt, nici pe termen mediu si nici pe termen lung, economia noastra nu poate fi vindecata. Desigur, aceasta realitate, acest raport direct intre investitii si posibilitatea de a obtine castiguri suplimentare ii este cunoscut si lui Emil Boc. Si lui Traian Basescu. Si membrilor Guvernului. Pana la ultimul. Motiv pentru care ei au si declarat, in mod ritos, in mai multe randuri, ca statul declanseaza un amplu program de investitii.
Numai ca guvernantii nu s-au tinut de cuvant. Investitiile nu au fost investitii. Si nici in continuare nu sunt. Cele cateva initiative de acest fel sunt, de fapt, acte de risipa sau chiar de hotie, camuflate sub forma unor investitii. Exemplul cel mai recent si extrem de concludent este decizia Guvernului Boc de a aloca 600 milioane de euro pentru redresarea unor intreprinderi, in care statul este actionar majoritar. Dar nu exista niciun plan de redresare, in cazul niciuneia dintre intreprinderile de stat. Exista doar gauri negre, generate fie de hotie, fie de rea conducere, fie si de una si de alta. Aceasta suma enorma, injectata in intreprinderile de stat, nu va duce la nimic bun. Banii vor fi irositi. Iar ceea ce nu va fi irosit, va fi insusit de catre clientii puterii.
Acesta este motivul real pentru care Guvernatorul Bancii Nationale utilizeaza expresia “investitii publice efective”. Pentru ca exemplul pe care l-am dat mai sus, caruia i se pot adauga multe altele, nu reprezinta investitii publice efective. Nu reprezinta nici macar “investitii publice”. Pentru ca nu sunt investitii. Sunt doar modalitati, prin care se incearca astuparea temporara a unor gauri. Temporara si efemera.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.