Reteaua Corect

Financial Times: Miniştrii de Finanţe cred că se va consolida creşterea economică la nivel global

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale au finalizat sesiunile de primăvară ale Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale într-o atmosferă pozitivă, afirmând că în următoarele luni creşterea economică probabil se va consolida, iar perspectivele pentru 2020 vor fi îmbunătăţite, scrie Mediafax.

După ce săptămâna a început cu reducerea perspectivelor asupra economiei globale, comunicatul final reflectă o percepţie generalizată a miniştrilor că FMI a avut o atitudine uşor prea sumbră în prognoze.

 

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale au subliniat că persistă riscuri semnificative asupra perspectivelor de creştere economică din cauza tensiunilor comerciale, în absenţa instrumentelor clare de gestionare a eventualelor situaţii de recesiune şi în contextul eventualelor şocuri de genul Brexit, dar aşteptările sunt pentru îmbunătăţirea datelor economice, constată Financial Times.

Pieţele financiare au avut reacţii mai favorabile asupra perspectivelor economice mondiale, simţind o atenuare a tensiunilor comerciale şi o probabilitate redusă de producere a unui Brexit cu efecte negative semnificative, iar atitudinea începe să se reflecte asupra datelor economice, apărând surprize de genul productivităţii industriale în Europa.

Christine Lagarde, directorul general FMI, a atras atenţia că situaţia economică mondială rămâne "delicată", dar a admis că se poate îmbunătăţi dacă ţările "fac ceea ce trebuie" şi evită acţiunile negative. Lagarde a evidenţiat importanţa soluţionării tensiunilor comerciale dintre SUA şi China.

Mario Draghi, preşedintele Băncii Centrale Europene, a declarat că riscurile nu au dispărut, dar a remarcat că riscul producerii unui Brexit dezordonat s-a atenuat, iar mijloacele de stimulare economică utilizate de China par a avea efecte. Economia zonei euro manifestă o "rezistenţă remarcabilă", fiind create locuri de muncă, sectorul serviciilor fiind puternic şi înregistrându-se creşteri salariale "aproape peste tot, nu doar în principalele ţări" ale uniunii monetare europene.

Unii analişti au apreciat că FMI a avut prognoze prea sumbre. "Lumea se află într-o situaţie diferită de cea de la sfârşitul anului trecut. Conflictul comercial SUA-China generează acum mai puţine preocupări, iar economia mondială beneficiază de pe urma modificării politicilor monetare. Contracţiile economice pot fi eliminate de pe agendă mult timp", consideră Angel Ubide, şeful departamentului pentru cercetare economică de la Citadel.

Rezerva Federală din SUA a renunţat la planurile de majorare a dobânzilor de politică monetară anul acesta, lucru care a generat sentimentul că nu vor fi înăsprite mai mult condiţiile financiare la nivel mondial în 2019.
Însă decizia Fed de a flexibiliza politicile monetare pe fondul presiunilor preşedintelui Donald Trump a generat preocupări că lumea şi-ar putea pierde încrederea că băncile centrale iau decizii în funcţie de cifre mai degrabă decât la indicaţiile politicienilor.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.