Reteaua Corect

Finanțele reconfirmă necesarul de finanțare de peste 70 miliarde lei

În prima variantă a bugetului pe 2019 care a fost pusă în dezbatere la începutul anului necesarul de finanțare era de 70,6 miliarde lei. Ulterior, acesta a fost crescut în urma majorării alocațiilor copiilor, așa că este estimat la 72 miliarde lei, scrie HotNews.ro.

Despre această cifră HotNews.ro a mai scris aiciși, mai recent, aici.
"În anul 2019, necesarul brut de finanțare se situează la aproximativ 72 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor care urmează să fie atrase de Ministerul Finanțelor Publice de pe piețele interne și externe fiind determinat de un nivel al deficitului bugetar estimat la 2,76% din PIB și de un nivel al datoriei care urmează să fie refinanțat în 2019 în valoare de 44 miliarde RON", se arată în programul de convergență 2019-2022
Potrivit acestuia, ținând cont de obiectivul de reducere a riscului valutar și de dezvoltare a pieței interne a titlurilor de stat, deficitul bugetar va fi finanțat în proporție de cca 75% de pe piața internă și în completare de pe piața externă. 
"Volumul indicativ al titlurilor de stat anunțate pentru anul 2019 care urmează a fi emise pe piața internă este de aprox. 49-50 miliarde de lei, în timp ce suma care va fi mobilizată de pe piața externă este de aproximativ 4,25 miliarde euro (echivalent) prin emisiuni de euroobligațiuni în cadrul programului MTN și prin împrumuturi de la instituții financiare internaționale (IFI). Până în prezent, MFP a atras peste 11,76 miliarde RON (din care 1,44 miliarde lei prin programul TEZAUR) de pe piața internă, ceea ce echivalează cu un grad de realizare a planului de finanțare de pe piața internă în procent de 23,5%", menționează sursa citată. 
În ceea ce privește finanțarea externă, în data de 27 martie 2019, a fost atrasă suma de 3 miliarde euro printr-o emisiune de euroobligațiuni în trei tranșe, din care 1,15 miliarde EUR cu scadența de 7 ani (randament 2,132%, cupon de 2,000%), 500 milioane euro cu scadența de 15 ani (randament de 3,618%, cupon de 3,500%) și 1,35 miliarde euro cu scadența de 30 ani (randament de 4,625%, cupon de 4,657%).

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.