Reteaua Corect
Radu Golban

FIES in UE – De ce nu si in Romania?

La initiativa presedintelui Comisiei Europene a fost infiintat, in anul 2014, Fondul European de Investitii Strategice (FIES), care – sub gestiunea Bancii Europene de Investitii – urmarea stimularea investitiilor private din economia europeana. Planul initial a fost fundamentat pentru 3 ani, estimand mobilizarea a 315 miliarde de euro prin combinarea de instrumente financiare complexe.

Inca din perioada negocierilor privind aprobarea fondului s-a precizat clar ca  succesul sau depinde de implicarea tuturor statelor membre, tocmai pentru a evitata concentrare geografica a proiectelor de finantare.

La baza Planului de Investitii pentru Europa au stat bancile nationale de promovare (BNP), organizate ca entitati juridice care desfasoara activitati financiare, mandatate de un stat membru pentru desfasurarea de activitati de dezvoltare sau promovare. Acestea (BNP) au avut rolul de a corecta disfunctionalitatile pietei, imbunatatind oferta de finantare a investitiilor in special in domenii in care se impun reforme structurale  si de reglementare (fara a inlocui reformele necesare).

La doar un an de la derularea Planului, au fost activate o serie de institutii publice care au juct rolul bancilor nationale de promovare, cele mai active fiind: Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW, Germania), Bpifrance (Franta), Caisse des Dépôts et Consignations (CDC, Franta), Cassa Depositi e Prestiti (CDP, Italia), Instituto de Crédito Oficial (ICO, Spania), Green Investment Bank si British Business Bank (Regatul Unit). Acestea au oferit finantare pentru sectoarele-cheie, investind proiecte din domenii inovatoare, ecologice si cu caracter social, in care au fost identificate disfunctionalitati ale pietei. Exemplul tarilor mentionate a fost urmat de Portugalia, Irlanda, Grecia si Letonia, care au infiintat si ele recent banci nationale de promovare (beneficiind de experienta bancilor omoloage deja infiintate).

Concentrandu-si actiunile asupra sectoarelor in care disfunctionalitatile pietei sunt generalizate, slab deservite de sectorul bancilor comerciale si de finantatorii privati, entitatile cu rol de banca nationala de promovare au selectat beneficiarii investitiilor fara a altera conditiile de concurenta loiala. Fiecare banca nationala de promovare a vizat o anumita zona de interventie, respectiv, un instrument financiar nou, obiectivul sau fiind supus unei evaluari independente (politic) ex-ante a disfunctionalitatii pietei ce urmeaza a fi solutionate. Conlucrarea acestora (pe anumite sectoare) cu bancile comerciale a contribuit la mentinerea unor conditii de concurenta echitabile, bancile nationale de promovare adaptandu-si gama de produse la lacunele pietei.

Desi au operat cu costuri de capital sub nivelul costurilor operatorilor privati, bancile nationale de promovare si-au dovedit eficienta prin focalizarea pe proiecte viabile din punct de vedere economic, respectiv, prin promovarea unor standarde ridicate de transparenta si de asumare a raspunderii. Supravegerea prudentiala de la nivel comunitar dar si modul de organizare interna (prin separarea intre calitatea de mebru al consiliului de administratie si conducerea executiva) a eliminat interferentele politicului de la nivel national.

Desi finantate si sprijinite de stat, functionarea bancilor nationale de promovare nu contravine articolului 107 al Tratatului de Functionare al Uniunii Europene (care interzice acordarea de ajutoare de stat care denatureaza sau ameninta sa denatureze concurenta prin favorizarea anumitor intreprinderi sau sectoare de productie). Comisia Europeana autorizeaza doar bancile nationale de promovare  ce isi vor concentra actiunea in sectoare in care disfunctionalitatile pietei sunt generalizate, insuficient deservite de catre bancile comerciale (finantatori privati), fara efecte de evictiuni asupra investitiilor private. Mai mult, avizul nominal ex-ante al Comisiei nu mai este necesar pentru activitatile conforme cu regulamentul de minims, disfunctionalitatile pietei fiind revizuite la 4-7 ani.

Acordarea si contractarea de imprumuturi de catre bancile nationale de promovare sunt clasificate ca fiind in afara sectorului public (datorita independentei fata de administratia publica), conformandu-se Pactului de stabilitate si crestere.

Grupul de lucru creat la solicitarea ECOFIN pentru cooperarea consolidata intre Banca Europeana de Investitii si bancile nationale de promovare releva ca acestea din urma au optat preferential pentru cooperare la nivelul platformelor de investitii si la nivelul proiectelor individuale (prin cofinantare), desi regulamentul privind Fondul European de Investitii Strategice permitea participarea lor directa. Obiectivul comun al celor doi finantatori (BEI si BNP) ramane mobilizarea resurselor din sectorul privat.

Conform comunicatului de presa al Comisiei Europene din data de 1 iunie 2016, FIES – activ in 26 de state membre –  a sprijinit proiecte energetice inovatoare, centre medicale, proiecte de dezvoltare urbana si infrastructura de banda larga de mare viteza, asigurand accesul la finantare pentru aproximativ  150 000 de IMM-uri.  

Din pacate, Romania este unul din putinele state membre care nu s-a implicat in valorificarea oportunitatilor oferite de Fondul European pentru Investitii Strategice. Desi Romania are nevoie – mai mult decat orice tara din UE – de investitii majore in autostrazi, cai, ferate, spitale etc., discutiile la nivel inalt se rezuma la justificari privind absorbtia modesta a fondurilor structurale si de coeziune, preferandu-se mentinerea unui control politic asupra fondurilor prin Ministerul Fondurilor Europene.

Prin urmare, primul punct de ordinea de zi ar trebui sa fie aprobarea legislatiei care sa permita infiintarea unei banci nationale de promovare, independenta politic, care – sub egida Comisiei si a BEI – sa stimuleze investitiile din economia romaneasca.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.