Reteaua Corect
Cristian Hostiuc

Fără să-şi propună, pentru prima dată, statul român se comportă ca un adevărat capitalist

Scris de Cristian Hostiuc in 22 septembrie 2017 la 12:23, in Business. 567 vizualizari Intra in discutie Taguricapitalist, companii, firme, guvern, PSD, Wall Street shortlinkhttp://crct.ro/nryN

Există o întreagă dezbatere legată de cererea guvernului Tudose/PSD, de a lua de la companiile de stat, pe care le controlează, dividende supli­mentare, pe lângă cele încasate în mod obişnuit.

Este vorba de Romgaz, Transgaz, Trans­­electrica, Hidroelectrica, Trans­electrica, Compania de Aeroporturi Bucu­reşti, Conpet Ploieşti, Nuclearelectrica etc.

În primul rând, aceste companii au de unde să plătească aceste dividende supli­mentare.

În al doilea rând, au lichidităţi suficiente ca să plătească aceste dividende.

În al treilea rând, aceste companii stau pe un cash excedentar, de mai mult timp, chiar de ani de zile, fără să-l pună la lucru, să investească şi îl ţineau numai în bancă, cu o dobândă anuală de „zero şi ceva“, poate 1%, dacă banca era generoasă.

În al patrulea rând, nu are niciun sens să ţii atât de mult cash în companie sau să ai atât de mult capital care stă degeaba. Mai degrabă returnezi banii acţionarilor prin dividende cu randamente de 5-6% pe an sau rambursezi o parte din capital către acţionari dacă nu ai ce să faci cu el şi ai cash cu care să-l plăteşti. Iar companiile din energie au suficient cash care stă degeaba.

În al cincilea rând, din punct de vedere al managementului financiar, al lichidităţilor şi  în primul rând al interesului acţionarilor, mai bine recompensezi acţionarii cu dividende de 5-6% pe an şi dacă ai nevoie de bani pentru investiţii te duci la bancă şi iei împrumuturi cu 1-2% dobândă. Nu ţii banii la bancă degeaba, doar ca să-i ţii acolo pentru investiţii pe care oricum nu le faci.

 

În al şaselea rând, dacă din activitatea curentă generezi suficient cash-flow pentru acoperirea activităţilor curente, mana­gementul lichidităţii responsabil te obligă să dai bani înapoi acţionarilor.

În al şaptelea rând, investiţiile se fac din împru­muturi la bancă sau prin vânzarea de obli­gaţiuni şi mai puţin din capital. Ideea că banii acţionarilor sunt cei mai scumpi, iar banii luaţi pe credit cei mai ieftini.

În al optulea rând, uitaţi-vă la toate fondurile de investiţii din lume, cum odată ce intră într-o societate, extrag cash-ul, ca să-şi recupereze cât mai repede investiţia, şi se împrumută la bancă pentru ce au nevoie.

În al nouălea rând, uitaţi-vă ce au făcut americanii de la Franklin Templeton cu Fondul Proprietatea sub presiunea principalului acţionar, fondul de investiţii Elliott de pe Wall Street: au scos la vânzare toate activele din FP, au făcut presiuni la societăţile unde FP este acţionar, pentru obţinerea unor profituri cât mai mari, chiar cu preţul tăierii unor investiţii, s-au împrumutat la bancă pentru a răscumpăra propriile acţiuni, astfel încât să ramburseze bani către acţionari, au plătit dividende din tot surplusul obţinut etc. Totul la cererea Elliott. Dacă nu făcea acest lucru, Franklin Templeton era schimbat.

În al zecelea rând,  este o altă problemă ce face statul cu banii obţinuţi din dividende suplimentare.

În al unsprezecelea rând, băncile sunt cele mai bucuroase că aceste companii de stat vor avea nevoie de împrumuturi în viitor (vezi anunţul Transelectrica).

Pentru prima dată statul s-a comportat ca un adevărat capitalist la companiile pe care le controlează. Şi-a cerut partea, aşa cum se întâmplă peste tot pe Wall Street.

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.