Reteaua Corect
Cristian Unteanu

Europeni din lumea celor care nu cuvanta

Cam asta suntem si noi, fericiti acum ca nimeni nu ne baga in seama datorita marelui avantaj ca nu am fost destul de pricopsiti sa intram in zona euro. Sigur, noi am zis ca vrem, precizam chiar si orizontul de timp 2014, dar, brusc, parca n-am mai auzit pe nimeni dintre responsabilii nostri politici reamintind obiectivul denumit de ei prioritar si pentru care, odata, chiar se faceau numeroase presiuni diplomatice. Oricum, bucuria este pe jumatate, dat fiind ca am anuntat deja, in urma cu citeva saptamani, conectarea la euro a sistemului national de plati. Nu participam insa, direct, la ajutoarele financiare imense acordate Greciei, Portugaliei si Irlandei, nu ne apuca deci tremurul ca Grecia va intra in incapacitate de plata sau ca va mai fi nevoie de multi bani pentru a se evita un colaps grecesc care sa insemne o lovitura mortala data credibilitatii zonei euro.

Dar este o bucurie meschina, rezultatul unei diplomatii in genunchi, de tara complexata si sutuita cu fiecare ocazie. Meschina, mica si neproductiva. Asta pentru ca, necontind in ecuatie, nici nu suntem chemati la masa unde se iau, in bine sau rau, marile decizii strategice pentru viitorul Europei si unde, foarte rapid, se va redefini politica UE in raport cu SUA.  Neproductiva, mai ales, pentru ca exclude rationamentul pe termen lung:  daca UE va lua totusi decizia de a pompa bani in economiile deficitare pentru a salva ce mai e de salvat, daca va trebui sa sustina masiv bancile in impoteza intrarii Spaniei si Italiei in criza imediata, atunci cu siguranta ca vor fi mai putini bani alocati pentru fondurile structurale si de coeziune. Mai ales ca argumentul europenilor este ca Romania si asa a blocat inutil banii pentru fondurile europene, nestiind dar si nici nedorind cumva sa invete cum sa le acceseze.

Ce ar fi trebuit sa facem? Mirarea celor de la Bruxelles este ca pe piata politica romaneasca nu s-a declansat deja o discutie de amploarea celor din spatiul public european privind problemele economice si politice din UE si repercurisiunile lor asupra viitorului constructiei visului european. Dimpotriva, tacerea si dezinteresul sunt la cote maxime, de parca am face parte din CSI sau din Organizatia de cooperare de la Sanghai. Ba cred ca pe aceia ii intereseaza cu mult mai mult decat pe noi deoarece detin cantitati impresionante de bonuri de tezaur americane si europene, au banci puternice care nu vor sa fie contaminate de efectele unei crize din spatiul euro-atlantic.

Credem, din nou, ca ceea ce se intimpla e doar problema lor. Mentalitate paguboasa de strut care-si baga capul in nisip.  Mentalitate falsa pentru ca facem parte din sistem , iar o deficienta majora de sistem va lovi toate statele europene, fie  direct pe cele mari contribuitoare, fie indirect, caci si noi suntem buni platitori la bugetul european, cel de unde se vor scoate finalmente banii pentru acoperirea datoriei grecesti in cazul intrarii acestei tari in incapacitate de plata. Exact asta avertiza Jean Claude Trichet pe blogul publicatiei Financial Times Deutschland, atunci cind spunea ca guvernele europene vor trebui sa garanteze datoria greceasca, altfel Banca Centrala Europeana nu va putea accepta hartiile de valoare emise de Atena...Sigur, e vorba de guvernele din zona euro, dar sa nu uitam ca bugetul european comun este si el profund afectat si va trebui restructurat pentru a permite concentrarea unor sume mari de bani destinate operatiunilor de urgenta.

Acest dezinteres total ne va costa. Cum anume, cand anume? Raspunsul, din pacate, e foarte simplu: vedeti cumva Romania pe traseul turneelor diplomatice internationale efectuate de responsabili europeni sau americani si care se desfasoara acum cu o viteza si frecventa nemaintalnite pentru o perioada care ar fi trebuit sa fie una de vacanta?

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.