Reteaua Corect

EUROPA, CU OCHII PE MAGNEZIUL CARE L-A BAGAT PE VANTU ÎN PUSCARIE

Scris de newsreporter in 24 Mai 2022 la 09:11, in Business. 323 vizualizari Intra in discutie Tagurieuropa, magneziu, sov, UE, vantu shortlinkhttp://crct.ro/nzCN

În 2011, afaceristul Sorin Ovidiu Vântu a fost reținut pentru devalizarea companiei Petromservice (PSV), prilej cu care a declarat: “Miza este zăcămîntul de zece miliarde de euro de la Budureasa”. Un zăcămînt de magneziu, material indispensabil industriei moderne, mai ales a celei aeronautice și de mașini, care la acea vreme aparținea magnatului. După mai bine de un deceniu de tăcere, iată că zăcămîntul de la Budureasa, Bihor, care ar fi dus la încarcerea lui SOV, revine exploziv în actualitate, scrie Inpolitics.

Factorii de decizie din UE lansează o iniţiativă destinată relansării producţiei interne de magneziu şi există cel puţin trei firme care au proiecte în acest sens, susţin documentele şi oficialii citaţi de Reuters, potrivit Agerpres.
Ultimele două mine europene care produceau magneziu, una din Norvegia şi cealaltă în Franţa, au fost închise în 2001, unul dintre motive fiind şi competiţia importurilor ieftine din China.
În prezent sunt trei posibile proiecte europene care ar putea produce magneziu în următorii ani, iar două din acestea sunt în România şi al treilea este în Bosnia, susţine Krzysztof Kubacki, un oficial de la EIT Raw Materials. Aceasta este o organizaţie finanţată de UE care se ocupă cu implementarea unui plan de acţiune elaborat de UE în 2020 pentru a asigura aprovizionarea blocului comunitar cu minereuri vitale.
„În lume sunt patru zăcăminte de brucit cu valoare economică, în China, în Rusia, în Coreea de Sud și în România. Ca valoare a zăcământului, am fi pe locul 2, după cel din Rusia. China importă materie primă și din Rusia și din Coreea pentru obținerea magneziului. Noi putem să devenim al doilea producător mondial de magneziu, nu pe o perioadă de 10 ani și am epuizat zăcământul, ci constant, timp de 60-70 de ani” , declara acum cîțiva un reputat specialist român în minerit.

Nu știm dacă magnatul chiar a fost executat acum un deceniu strict pentru magneziul de la Budureasa. Dar măcar un lucru devoalat atunci de Vântu se dovedește acum corect: imensa valoare strategică a zăcămîntului. (B.I.)

Inpolitics

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.