Reteaua Corect

Euroins: Efectele unui faliment anunțat pe surse / Ce va urma

Scris de newsreporter in 17 martie 2023 la 11:51, in Business. 388 vizualizari Intra in discutie TaguriASF, EUROINS, faliment, politie rca, soferi shortlinkhttp://crct.ro/nB2p

Consiliul ASF a decis joi seara să retragă autorizația Euroins și să înainteze instanței o cerere de faliment pentru liderul RCA, după 2 zile de dezbateri în care s-a mers inițial pe retragerea conducerii asigurătorului, au declarat vineri pentru HotNews.ro surse din industrie. Efecte? Guvernul ar trebui să împrumute FGA pentru plata daunelor și va plafona prețurile RCA, scenariu în care unii asigurători s-ar retrage din piață și ar crește și mai mult prețurile, scrie HotNews.

Inițial în Consiliul ASF s-a propus suspendarea conducerii Euroins și preluarea managementului de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), așa cum a informat aseară Profit.ro, însă după 2 zile de dezbateri conducerea ASF a decis joi seara, la 18:30 să retragă autorizația companiei și să-i ceară falimentul, au declarat vineri pentru HotNews.ro surse apropiate procesului.

Informația că ASF îi va retrage direct autorizația și va cere insolvența Euroins a fost dată în premieră joi seara de Libertatea.

 • „Motivele acestei decizii directe, fără trecerea printr-o perioadă de management temporar, așa cum s-a întmplat în cazul celorlalte mari falimente de la Astra, Carpatica și City, ar fi că celor din ASF li s-a făcut frică să lase Euroins să funcționeze fără capital, în condițiile în care raportul de control ar fi constatat că nevoia de capital (MCR) ar fi de 250 milioane de euro, iar pentru cerința minimă de solvabilitate (SCR) ar fi nevoie de circa 400 milioane de euro”, au declarat pentru HotNews.ro sursele citate.

ASF va face un anunț oficial în curând, în cursul zilei de astăzi, imediat ce va informa Euroins în mod oficial despre deciziile luate, spun sursele HotNews.ro. 

Efectele intrării în insolvență a Euroins: Ce măsuri ar fi pregătite la Guvern pentru a nu crește și mai mult prețurile RCA la consumatori

Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) nu are suficiente resurse să gestioneze și situația de la Euroins, în condițiile în care plătește deja pentru falimentele Astra, Carpatica și City Insurance.

În cazul în care instanța decide insolvența Euroins, polițele RCA se vor rezilia automat peste 3 luni , doar că între timp acestea ar putea produce daune.

De unde bani pentru plata daunelor? Unii asigurători amenință că ies de pe RCA

Sursele HotNews.ro spun că pentru a rezolva situația, Guvernul ar urma să împrumute FGA și că va plafona prețurile RCA, o măsură luată deja în calcul de ASF la care se lucrează în mod serios, potrivit unor surse guvernamentale.

Problema este că plafonarea prețurilor RCA ar însemna pentru mulți șoferi că vor plăti mai mult decât în prezent, iar o astfel de măsură ar putea atrage o procedură de infringement de la Comisia Europeană, cum s-a mai întmplat.

Mai mult, spun sursele HotNews.ro, unii asigurători importanți pe RCA, precum Groupama și Axeria, ar fi informat deja în scris ASF că dacă se plafonează prețurile RCA vor ieși din această piață. O măsură similară ar avea în analiză și grupul VIG, care în Romînia vinde RCA prin Asirom și Omniasig.

Groupama are 20% din veniturile din prime RCA la finele lunii februarie, VIG - 10%, iar Axeria 7%. Euroins - 33%. Împreună ar fi 70% din piața RCA, așa că întrebarea este: cine va mai vinde RCA?

Cu siguranță, așa cum s-a întâmplat la fiecare faliment răsunător pe RCA, prețurile către consumatori vor crește și mai mult.

De fiecare dată, contribuția firmelor de asigurări care vând RCA către Fondul de Garantare a Asiguraților a crescut, iar acest lucru se transferă în prețurile finale către asigurați.

Premierul Ciucă a vorbit cu șeful ASF despre situația Euroins: Dacă intră în insolvență vor fi afectați mulți / Plafonarea prețurilor RCA - o ipoteză pe o perioadă determinată

Premierul Ciucă anunțase miercuri că a vorbit cu șeful ASF despre situația Euroins avertizând că dacă intră în insolvență vor fi afectați mulți oameni.

 • ​„Am discutat săptămâna trecută cu Nicu Marcu, președintele ASF, urmează să se finalizeze controlul la Euroins și joi, așa am fost informat, ar urma să fie prezentate concluziile raportului de control, a declarat miercuri premierul Nicolae Ciucă, înainte de începutul ședinței de Guvern.

Eurohold: Euroins România și-a consolidat recent poziția financiară peste cerințele legale

În contextul scandalului iscat de creșterea tarifelor de referință RCA, a afirmațiilor liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind un posibil nou faliment RCA și a îngrijorărilor exprimate de Guvern, care așteaptă rezultatele controlului demarat de ASF asupra solvabilității Euroins, grupul bulgar Eurohold a reacționat, subliniind că „a consolidat recent poziția financiară” a Euroins România peste cerințele legale.

Grupul bulgar Eurohold, proprietarul Euroins Insurance Group (EIG), a anunțat vineri „legat de cele mai recente afirmații și speculații din spațiul public, că a consolidat recent poziția financiară a Euroins România, unitatea EIG, care are acum un raport SCR (Cerința de Capital de Solvabilitate) de 160% și un MCR (Cerința de Capital Minim) de 300%.”

Grupul Eurohold a dat noi detalii despre contractul de reasigurare semnat de Euroins România cu EIG Re, reasigurătorul grupului Euroins Insurance Group (EIG), precizând că „valoarea totală a riscului reasigurat transferat către EIG Re este de 1,5 miliarde lei (peste 300 milioane euro).”

Ar mai putea suporta FGA încă un faliment RCA? Cât a plătit până acum către păgubiții Astra, Carpatica și City Insurance

​Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit peste 150 milioane de euro către păgubiții City Insurance de la finele lunii noiembrie 2021 și până vineri, 10 martie 2023, din care aproape 28 milioane euro doar în primele 2 luni din acest an, arată datele furnizate la solicitarea HotNews.ro de către FGA.

Grupul Eurohold a dat noi detalii despre contractul de reasigurare semnat de Euroins România cu EIG Re, reasigurătorul grupului Euroins Insurance Group (EIG), precizând că „valoarea totală a riscului reasigurat transferat către EIG Re este de 1,5 miliarde lei (peste 300 milioane euro).”

În acest context, HotNews.ro a solicitat Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) să precizeze de ce resurse financiare dispune în prezent și dacă ar putea suporta un nou faliment RCA.

Iată răspunsul FGA:

„La data de 10 martie 2023 disponibilitățile financiare ale FGA erau de 180,3 milioane lei.

Conform articolului 5 din Legea 213/2015, cu modificările și completările ulterioare, Fondul își poate suplimenta necesarul de lichiditate din următoarele resurse:

 • contribuţii ale asigurătorilor la Fond;
 • dobânzi şi penalităţi de întârziere din plata cu întârziere a contribuțiilor de către asigurători;
 • sume din fructificarea disponibilităţilor Fondului;
 • sume din recuperarea creanţelor Fondului;
 • sume provenite din dobânzile legale aferente împrumuturilor acordate Fondului de rezoluţie pentru asigurători, administrat de Fond;
 • sume provenite din alte surse, stabilite conform legii;
 • împrumuturi de la instituţiile de credit sau împrumuturi obligatare, prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului;
 • dobânzi sau taxe în legătură cu orice împrumuturi sau garanţii furnizate asigurătorului supus rezoluţiei, conform prevederilor art. 59 lit. b) din Legea nr. 246/2015.

În vederea îndeplinirii obligațiilor către creditorii de asigurare, FGA va aplica dispozițiile Legii nr.213/2015, realizând analize periodice cu privire la evoluția cererilor de plată înregistrate și a provizioanelor aferente, iar în baza datelor și informațiilor actualizate permanent, a estimărilor referitoare la evoluția veniturilor din contibuții, precum și a modificărilor legislative, FGA va propune modificări ale reîntregirii disponibilului, dacă situația o va impune.

Plafonarea prețurilor RCA ar putea însemna, de fapt, prețuri mai mari pentru unii șoferi / Ce prețuri sunt acum în București comparativ cu alte orașe

Plafonarea prețurilor RCA, luată în calcul de ASF, în scandalul generat de creșterea noilor tarife de referință, ar putea fi costisitoare pentru mulți șoferi, mai ales pentru cei din alte localități decât București, pentru care sunt asigurători care vând RCA sub tarifele de referință, care nu sunt obligatorii, ci doar orientative.

În plin scandal generat de creșterea noilor tarife de referință RCA, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a dat foarte puține explicații, mulțumindu-se să publice pe site un grafic cu prețuri comparative în care a spus că „aceste tarife de referință nu sunt prețuri de vânzare și că acestea au crescut cu 16,28% în ultimele 6 luni.”

Pentru a liniști și mai mult spiritele, purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a declarat scurt că: „în vederea protecției consumatorilori, ASF ia în calcul plafonarea prețurilor RCA”.

Plafonarea prețurilor RCA nu ar fi o premieră în România. O măsură similară a fost luată în anul 2016, de către Guvernul Cioloș, pentru o perioadă de 6 luni. Asigurătorii au dat în judecată Guvernul, iar România a intrat în procedură de infringement declanșată de Comisia Europeană.

 • Ar fi benefică sau nu pentru asigurați o nouă plafonare a prețurilor RCA?

HotNews.ro a analizat ce prețuri finale sunt acum la RCA comparativ cu noile tarife de referință anunțate de ASF pentru a vedea cum ar putea fi afectați asigurații.

În condițiile în care tarifele de referință anunțate de ASF sunt valabile pentru șoferii care sunt în clasa B0, HotNews.ro a solicitat brokerilor de asigurări mai multe simulări de oferte RCA pentru această categorie.

Datele arată că în București, prețurile finale RCA sunt mai mari decât cele de referință atât pentru persoane fizice cât și pentru persoane juridice încadrate la clasa B0.

În restul localităților, prețurile finale RCA pot fi mai mici dar și mai mari decât tariful de referință, în condițiile în care asigurătorii țin cont și de proprii indicatori în stabilirea acestor prețuri.

În București, prețurile RCA sunt de regulă mai ridicate decât în alte localități, în condițiile în care multe daune sunt făcute de proprietarii de mașini domiciliați în Capitală.

După cum se știe, Euroins și-a redus încă de anul trecut expunerea pe RCA și fuge în special de șoferii din București pentru a nu mai acumula alte daune, motiv pentru care practică cele mai mari prețuri RCA din Capitală.

HotNews

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.