Reteaua Corect

Eschiva lui Iohannis, când a fost întrebat despre pensiile speciale

Scris de newsreporter in 23 martie 2023 la 13:53, in Business. 355 vizualizari Intra in discutie Taguriiohannis, pensii speciale shortlinkhttp://crct.ro/nB4p

Cum se vede de la Cotroceni varianta renunțării la cei 3 miliarde de euro din PNRR pentru salvarea pensiilor speciale? Întrebat concret despre asta, președintele Klaus Iohannis a evitat un răspuns tranșant. „Trebuie să vedem fondul problemei”, a spus el, preferând o explicație de principiu, scrie HotNews.

Mai exact, „sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil”.

„Trebuie să vedem fondul problemei. Sistemul de pensii trebuie să fie sustenabil. Asta înseamnă că pensionarii trebuie să îşi primească drepturile pentru viaţă muncită, dar trebuie să avem grijă ca şi peste 10-20 de ani ei să îşi primească pensia. Asta înseamnă să fie sistemul sustebanil şi scopul reformei acesta este – pentru a crea un sistem corect, echitabil, sustenabil. Şi exact asta trebuie să fie proiectul pe care mă aştept să îl înainteze ministerul de resort şi coaliţia. (...) Trebuie să ne amintim care e fondul discuţiei şi fondul discuţie este că pensionarii au dreptul la pensia lor, una din care pot trăi, echitabilă şi care e garantată a la long”, a explicat Klaus Iohannis.

 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş(PNL), a sugerat, miercuri, într-o declarație de la Guvern că România ar putea renunța la reforma pensiilor speciale. El a invocat pericolul destabilizării unor domenii de „importanţă strategică naţională”, un risc pe care ar trebui asumat politic dacă se decide să se dea curs condițiilor puse de Comisia Europeană a cărei toleranță, a comentat el, „tinde spre zero”.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, într-un interviu la Europa fm, că speră ca săptămânile următoare să fie votată în Parlament legea privind reducerea pensiilor speciale, care „să fie constituțională și nu creează haos în România”.

„Este o discrepanţă mare între practica din Uniunea Europeană, mă refer la pensiile magistraţilor, la pensia din Apărare din ordine publică, din siguranţă naţională, şi ce ne-am asumat noi în PNRR. Decizia şi discuţiile cu Comisia Europeană trebuie să fie unele foarte echilibrate. Dacă în acest moment, noi luăm ad-litteram ce ne-am asumat în PNRR, depopulăm Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Justiţia, toate Serviciile din România. Dacă ne dorim acest lucru, eu nu îmi doresc acest lucru, mergem ad-litteram (...)”, a declarat Marcel Ciolacu, miercuri la Europa FM.

Video pe HotNews

Explicațiile lui Iohannis pot fi urmărite de la minutul 12:05:

 

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.