Reteaua Corect

Elveția cade pe locul al treilea în clasamentul privitor la opacitatea financiară

Scris de newsreporter in 19 februarie 2020 la 09:01, in Business. 318 vizualizari Intra in discutie Tagurielvetia, opacitate financiară shortlinkhttp://crct.ro/nvHm

Insulele Cayman (un teritoriu britanic autonom) şi SUA sunt ţările cele mai complice la evaziunea fiscală în clasamentul privind opacitatea financiară a statelor, publicat marţi de ONG-ul britanic Tax justice network (TJN), informează AFP, potrivit Agerpres, citat de Știripesurse.ro.

Elveţia ocupă "cea mai slabă poziţie" de la crearea, în 2011, a acestui indice care evaluează fiecare ţară "în funcţie de intensitatea cu care sistemele juridice şi financiare din acea ţară permit indivizilor bogaţi şi infractorilor să îşi ascundă şi să îşi spele banii", subliniază ONG-ul.

Cu toate acestea, ţara cantoanelor "şi-a redus cu 12% oferta de opacitate financiară" şi a cedat poziţia de lider mondial Insulelor Cayman, care şi-au majorat oferta de opacitate financiară cu 24%, a subliniat Tax justice network (TJN). ONG-ul subliniază că în Insulele Cayman sunt peste 100.000 de companii, un număr mai mare decât populaţia locală.

Al Shorta train ahead of AFC CL match against Al Wahda

Publicarea acestui clasament vine în aceeaşi zi în care Uniunea Europeană a anunţat că a adăugat Insulele Cayman pe lista sa neagră a paradisurilor fiscale.

Indicele elaborat de Tax justice network (TJN) clasează sistemul juridic şi financiar din fiecare ţară în funcţie de opacitatea sa şi adaugă volumul activităţilor financiare derulate de non-rezidenţi în interiorul acelei ţări.

Cel de-al doilea loc în acest clasament revine SUA, care potrivit Tax justice network (TJN) şi-au majorat "oferta de opacitate financiară cu 15%".

Tax justice network (TJN) subliniază că cea mai mare putere economică a lumii nu a aderat nici până în prezent la schimbul automat de informaţii negociat sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) şi care funcţionează din 2018. În perioada administraţiei Obama, Washingtonul a pus la punct propriul său sistem, denumit Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA), care însă nu obligă SUA să ofere informaţii la schimb ţărilor care le furnizează informaţii.

La nivel general însă, ONG-ul constată că opacitatea financiară s-a diminuat la nivel mondial "graţie progreselor recente în materie de transparenţă" dar subliniază că statele membre ale OECD, un organism care regrupează cele mai bogate state ale planetei, concentrează aproape jumătate (49%) din întreaga opacitate financiară mondială.

Știripesurse.ro

Intra in discutie:
Pentru a putea intra in discutie trebuie sa fii autentificat ca utilizator CorectNews.
Daca nu ai cont, da click aici. Daca ai deja cont, da click aici.

Twitter is down for the moment!

CorectBusinessbeta

Afla tot despre business din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectPoliticsbeta

Afla tot despre politica in cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSocialbeta

Afla tot despre societate in cele 8 sectiuni ale site-ului AICI

CorectScITbeta

Afla tot despre stiinta din cele 5 sectiuni ale site-ului AICI

CorectSportsbeta

Afla tot despre sport din cele 9 sectiuni ale site-ului AICI

CorectLifestylebeta

Afla tot despre felul de trai din cele 7 sectiuni ale site-ului AICI

CorectArtsbeta

Afla tot despre arta in cele 6 sectiuni ale site-ului AICI

CorectDiasporabeta

Afla tot despre diaspora din cele 4 sectiuni ale site-ului AICI

CorectBooks »

Cumpara carti digitale la un pret mult mai bun decat cele clasice!

CorectBazaar »

Schimbi, vinzi si cumperi orice

Urmareste-ne pe:

© Copyright Corect 2010. Toate drepturile rezervate.